Борисов не може да намери договора за “Южен поток”, а Орешарски не го бил чел

Все още не можем да се доберем до договора за “Южен поток”. Никой от нас не е прочел цифра колко България ще спечели и откога. Такава цифра няма. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Борисов е в парламента, за да обясни на депутатите ситуацията след новината за спирането на проекта от страна на Русия.

“Както вие, така и ние научихме от новините от съседна Турция за спирането на проекта”, призна Борисов и бе категоричен, че решенията на Министерски съвет са писмени и могат да бъдат лесно прочетени.

“Иска ми се в днешния ден, тъй като съвпадна с утрешния обяд с Жан-Клод Юнкер, новия председател на Европейския съвет Доналд Туск и вечерта с Мартин Шулц, това което Народното събрание би могло да приеме, да бъде представено на тези три нива в ЕС”, каза Борисов.

Той обяви, че волята му е да се направи колкото може по-конструктивен разговор със задачи към него, отколкото “да четем кой колко е допринесъл или попречил”.

“Има въпроси, които ще поставя и би било да ми бъдат поръчани от българския парламент – те са в едната и в другата посока”, добави Борисов.

Все още не можем да се доберем до договора за “Южен поток”, не знам дали предишните управляващи са го чели, каза Борисов. “Попитах и Орешарски дали ги е чел, той каза – не. Бих помолил парламента да ми възложи, ако трябва силово да ги вземем. Никой от нас не е прочел цифра колко България ще спечели и откога. Такава цифра няма. Ако е 400 млн. евро, както Путин казва, това означава нашата половина от проекта да се изплати за няколко години. Аз съм чул, но по никакъв начин не мога да прочета – колко и от коя година ще имаме печалба от пренос. Ако някой от колегите знае, да ми посочи къде да го прочета и видя, защото аз такава цифра не знам”, категоричен бе Борисов.

Премиерът обяви, че не приема за диверсификация “същия руски газ да го взимаме от Турция и Гърция”, и коментира, че ще поиска от Брюксел да разбере как и дали Гърция ще спази Третия либерализационен проект и ще ни предоставя ли Гърция газ в съответствие с пакета. “България е лоялен член, премиерът Орешарски е изпратил писмо до всички министерства да спрат всякакви дейности, с което е показал, че е отговорен”, обяви Борисов, след което изчете и писмото, с което Орешарски разпорежда на всички ведомства да спрат всички действия по реализацията на проекта до приключване на наказателната процедура.

“Трябва Народното събрание да ми постави ясни задачи, за да можем да ги отстояваме и в едната и другата посока – пред ЕК и пред руската страна, защото не приемам от съседна Турция да ни бъде говорено за суверенитета на България. Когато сме приемали договора за ЕС ясно сме казали, че ще се съобразяваме с директивите на голямото европейско семейство”, заяви Борисов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.