Борисов: Не искаме да ни дават милиарди за бежански лагери

Премиерът Борисов е разпоредил да се прекрати процедурата за избор на строител на два лота от АМ "Хемус"

Не съм поискал помощ от Германия за бежанците, защото днес това не се налага. В писмото си турския премиер казва, че за справяне с бежанците Турция е похарчила 5 млрд., а е получила 1 млрд. Дай боже да не ни се налага да ни дават пари. Ние не им щем парите, а не искаме да ни се случи това. Не искаме някой да ни дава милиарди, за да имаме бежански лагери. Просто искаме този процес да спре и животът в България, както и този в Либия и Сирия, да бъде спокоен.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин” по bTv. Премиерът за пореден път след завчерашния неформален Европейския съвет в Брюксел обясни какво е казал на германския канцлер Ангела Меркел.

“Обясних на Ангела Меркел именно този проблем. (…) Всички колеги разбраха, че в момента нашият проблем не толкова голям, колкото на Италия и Гърция. Полагаме големи усилия, за което всички ни благодариха и ако недай Боже вълната удари нашите граници, ще имаме европейската подкрепа. Именно това имаше предвид канцлерът Меркел. Тук всички интерпретираха, че едва ли не за пари, България иска да докара бежанци”, коментира още Борисов. По думите му, Европа е жертва на една глобална политика.

„С неудоволствие ще кажа, че проблемът на Европа не зависи от Европа, трябва да седнат САЩ и Русия да се разберат, без това ние просто ще инкасираме загуби и във финансово-иконочмическата криза и в бежанската криза, ще бъдем жертвите на една глобална политика. „Ако тези две държави не се разбера, така, както направиха за Иран, само лоши неща ще ни се случват от тук нататък в Европа. Страхувам се, затова положих огромни усилия да ни чуят в Европа, че ни е страх, че полагаме всички усилия и молим те да се разберат”, допълни Борисов. Попитан дали е готов да инициира референдум дали българите искат да приемат бежанците на наша територия, Борисов отговори, че знае какъв ще е отговорът. „Ние не искаме, хората не искат. Първо сме православни държава и чисто религиозно страхът в Българите е голям. Просто и ги е страх хората и мен ме е страх – не е нещо, което искаме”, подчерта премиерът. Борисов допълни, че именно заради нежеланието си “полагаме тези огромни усилия и строим заграждения, затова пратихме и армията на границата, усилваме КПП-тата, пръскаме гранични полицаи из страната, издържаме тези бежанци, които са влезли легално през нашите КПП-та”.

Премиерът обобщи случилото се през последните два дни и дебатите около горещите точки така: „След срещата в Брюксел Европейските лидери чуха за нашия проблем”. Борисов смята, че появилите се медийни интерпретации за това искаме или не гореща точка в България са спекулация на медии, които обслужват определени икономически интереси.

“Съвестта ми е чиста. Полагам денонощни усилия да направя нещо добро за държавата, не ме е страх ние от едните, нито от другите медии”, заключи премиерът в студиото на bTv.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.