Борисов: Лично следя приходите в хазната

Премиерът Бойко Борисов все пак участва в деветата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от финансовия седмичник “Капитал”, въпреки отказа на КРИБ да присъства на този форум. В началото на деня бе съобщено, че и президентът Плевнелиев ще бъде специален гост на форума с изказване на тема „2015 – година на реформи.

В изказването си премиерът Борисов коментира приходите, пенсионната реформа и изграждането на инфраструктура. Министър-председателят не скри, че лично следи приходите в хазната и всяка сряда сутрин при него се докладва.

“Към този момент мога да ви кажа, че съм умерен оптимист как се събират приходите в сравнение с миналия януари. Първостепенна задача на службите е борбата с ДДС измамите, укриването на данъци и сивия сектор. Резервът там е поне 500-600 милиона повече да съберем, до милиард. Това е задачата, която съм поставил. Ако това се изпълни, ще имаме пари да свършим доста работа”, каза Борисов, цитиран от БНР.

Премиерът изтъкна, че за три месеца коалиционното правителство е върнало доверието на Европейския съюз (ЕС) и е гарантирало, че парите по еврофондовете ще бъдат разплатени. По думите на Борисов, единствените цели да се сформира правителството са били да се върне доверието на инвеститорите на ЕС и никакво друго задкулисие.

Пет милиарда лева ще се разпределят само тази година от еврофондовете, а знак на доверие е фактът, че заради България е променено правилото за усвояването от М+2 на М+3, за да не може да бъдат загубени средства за строителството на магистрали, посочи Борисов. – “Този инструмент, който се даде на ЕК – да има право в изключителни случаи да го прилага, беше направен заради България, заради това, че ние имахме безумието да си поверим държавата на Орешарски за година и няколко месеца, от което плодовете са милиарди загуба”, отчете премиерът.

Борисов коментира и казаното от него за жена – президент от ГЕРБ. По думите му това било шега, а говоренето, че той ще се кандидатира – спекулация, която стеснява хоризонта на действие на правителството. Премиерът подчерта, че няма война с държавния глава Росен Плевнелиев.

“Правителството е стабилно и работи ли – въобще не ме касаят мене президентските избори, но се удивлявам колко анализатори има – какво аз съм мислил да кажа… Аз само се шегувам. Само се шегувам – просто ей така пред една аудитория само от жени”, обясни Борисов казаното от него на общото събрание на ГЕРБ-Жени в неделя.

От изказването на премиера стана ясно също така, че в управленската коалиция ще продължат разговорите за съдебната реформа, а още в сряда правителството ще приеме управленската си програма.

На 21 февруари в София ще има енергиен форум на най-високо европейско ниво, на който ще бъде коментирана и щекотливата тема “Накъде след провала на “Южен поток”?

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.