Борисов: Крият данни от адвокатите ни по арбитража за „Белене”

Адвокатите, наети от държавната Национална електрическа компания (НЕК) да защитават интересите й по арбитражното дело в Париж за АЕЦ „Белене”, заведено от Атомстройекспорт, нямат нужната информация. Това поставя под съмнение възможността им да защитят България от иска за 1 млрд. евро, обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание. Борисов представи пред репортерите писмо, което адвокатите са изпратили до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев с настояване да получат нужната им информация.

Писмото от адвокатската кантора “White and Case”  с гриф „спешно”.  Според Бойко Борисов налице е умисъл – т.е. съзнателни действия от страна на правителството с цел арбитражното дело да бъде решено във вреда на България – и поради тази причина от ГЕРБ ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров.

„Това явно не ги касае тях (правителството) , защото 1 млрд. евро, ако не дават данните, ще си ги разделят тези, които пречат, с фирмата, която иска 1 млрд. евро от България. Това е проява не на компетентност на това правителство и този министър, а проява на умисъл”, каза Бойко Борисов. По думите му „този арбитраж може да бъде спечелен от България със сигурност и те затова не дават данни на адвокатите”.

 

В писмото, цитирано от „Фокус”,  се посочва следното:

„Г-н Стойнев, позовавам се на: срещата ни с Вас и г-н Инков във Вашия кабинет в петък – 9 август 2013 г.; и писмото ми до Вас с дата 23 август 2013 г., изтъкващо спешната необходимост НЕК да вземе решение във връзка с нашите препоръки за ангажирането на експерти и определени свидетели, имайки предвид кратките времеви срокове (трябва да подадем информация на НЕК до 25 октомври 2013 г.). На нашата среща препоръчах въвеждането на процедура, която да позволи вземането на бързи решения от страна на НЕК, свързани с процедурни въпроси в този арбитраж. Това е съществено за напредъка на защитата на интереса на НЕК. До този момент не съм получил отговор на писмото си от 23 август и никаква информация дали са взети решения по нашите препоръки за ангажирането на експерти и свидетели. При тези обстоятелства трябва да повторя, че продължителното забавяне при решаването на този въпрос рискува да навреди на позицията на НЕК и в крайна сметка да стане причина НЕК да загуби този арбитраж за 1 млрд. евро с последиците, които това може да има за НЕК и българката държава”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.