Борисов и Цветанов виждат провокация в събитията във ВСС

Зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов окачестви като провокация към премиера Бойко Борисов последните събития във Висшия съдебен съвет. Както вече съобщихме, в сряда 12 членове на съвета изненадващо инициираха и проведоха операция по смяната на представляващата ВСС Соня Найденова с Димитър Узунов, за който се предполага (така твърди ексминистър Христо Иванов), че е информаторът на Борисов, изпратил скандалния sms миналия четвъртък. Самата Соня Найденова не изключи в отстраняването й да има елементи на наказателна акция срещу нея заради настояването й всички членове на ВСС да се съгласят да бъдат направени разпечатки на sms-ите, изпратени от телефоните им, за да отпаднат съмненията, че във ВСС има информатор(и) на Борисов. Както е известно само 9 от членовете на ВСС се съгласиха това да бъде сторено. Вчера, след инициирането на смяната на Найденова с Узунов тя и още петима членове на ВСС напуснаха скандалното заседание на съдебните кадровици.

Вчерашните промени във ВСС са провокация към премиера, коментира днес Цветан Цветанов в предаването „Денят започва” по БНТ. Цветанов добави и смяната на Соня Найденова към “атаките, които се системно наблюдават през последните няколко седмици към премиера и политическата класа”. След което, независимо от вече казаното, Цветан Цветанов заяви, че не може да коментира мотивите и случващото се в един независим орган като ВСС.

(Това видимо е е един различен Цветанов от онзи вицепремиер и министър на вътрешните работи, който по време на първото правителство на ГЕРБ се изявяваше като яростен критик на съдебната система, а в поне две свои декларации ВСС го обвини в намеса в работата на независимата съдебна власт.)

Буквално часове след рокадата във ВСС от ставащото се разграничи и премиерът Бойко Борисов, макар и от неформалната “трибунка” на страницата си във “Фейсбук”.борисов по телефона

“Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма. Нещо повече, считам, че последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите, като отново се намесва моето име. Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата”, написа Борисов във “Фейсбук”. След което премиерът подчертава: “Нужни са действия и реформи, а не просто празни приказки и скандали, които допълнително изчерпват доверието в съдебната система”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.