Борисов и Цветанов критикуват кабинета и за бежанците

Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов използваха днешния форум на партията в Сливен за еврофондовете за да отправят масиран огън по правителството на Орешарски, както се казва, по всички теми от конспекта.

Груба грешка е над 70% от бежанците и нелегалните имигранти да се настаняват в столицата, коментира Бойко Борисов. Според него в столицата над 2000 бежанци се водят на частни адреси, а това няма как да бъде контролирано от полицията. В тази връзка Бойко Борисов дори заподозря умисъл към кмета на София Йорданка Фандъкова от страна на управляващите (разбирайте от страна на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който през целия мандат на ГЕРБ бе издиган на ръководни постове).

„Вече има над 4 – 5000 души, които няма къде да живеят, няма къде да работят. Идват студени дни, хората ще слязат в метрото. Вече влизат и в разкопките. Ще направят много сериозен проблем на София, нерешим за в бъдеще. Виждам голям умисъл в това”, анализира Бойко Борисов. След което смекчи малко тона към бившия шеф на ДАНС и настоящ вътрешен министър: „Не му завиждам на Йовчев, защото на него ще му падне на главата, а той е добър министър. Орешарски е безотговорния човек. Станишев е безотговорния човек. И те заслужават много да бъдат мразени за това”, заяви Бойко Борисов.

Реакцията с бежанците в България в момента е неадекватна и тромава, даде своята оценка в Сливен и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той се съгласи, че по негово време чак такъв голям поток не е бил предвиден, но е имало анализи и прогнози в правилната посока. По думите на Цветанов, в публичния доклад на МВР при предишното правителство през 2012 година много ясно е дефинирано, че има потенциална заплаха през 2013 година – при задълбочаване на ситуацията в Сирия – бежанският поток ще се увеличи.

„По времето, когато аз бях министър, предприехме стъпки в тази посока. Домът в Пъстрогор беше започнат през 2003 година, но беше довършен едва през 2011 година, а през 2012-та беше пуснат в експлоатация. Оптимизирахме възможността в центровете, които функционират и в София, и в Нова Загора – да има възможност повече хора да бъдат настанени. Направихме възможно около 500 – 1000 човека в София да бъдат настанени, но в тази динамика, която наблюдаваме в момента смятам, че правителството трябваше да реагира по-адекватно”, допълни Цветан Цветанов. Според него, комуникацията по този проблем с местните власти е скъсана и се вземат само централни решения, които не помагат за справяне със ситуацията.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.