Борисов и Младенов заминават за Брюксел

Министър-председателят Бойко Борисов заминава днес за Брюксел, където на 7 и 8 февруари ще се проведе редовното заседание на Европейския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На него държавните и правителствените ръководители на държавите-членки ще обсъждат многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020г.; търговската политика на съюза и външнополитическите отношения на ЕС с някои страни. Акцент в дебатите ще бъде постигането на споразумение по параметрите на новия европейски бюджет, с оглед на вътрешнополитическия календар в редица държави- членки и предстоящите избори за Европейски парламент.
На предстоящото заседание на Европейския съвет, България ще продължи да следва досегашната политика на обосновано и активно отстояване на националните приоритети, като бъдат отчетени новите предложения на председателя на Европейския съвет, а именно: постигане на максимално възможното увеличение на средствата за страната спрямо настоящата многогодишна финансова рамка в общия национален пакет; осигуряване на възможно най-високо финансиране за кохезионната политика; осигуряване на финансиране за извеждане от експлоатация на 4-те ядрени реактора на АЕЦ „Козлодуй"; запазване на нивата на финансиране за страната ни по Общата селскостопанска политика.
В Брюксел министър-председателят ще бъде придружаван от министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и от министъра на външните работи Николай Младенов. В Брюксел министър Младенов ще разговаря с Върховния представител на ЕС Катрин Аштън, която ще информира за разискванията в КСНС и ще обсъди с нея следващите дискусии в ЕС по темата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.