Борисов и министри откриха линията на метрото до летището

Премиерът Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Ивелина Василева и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха продължението на столичното метро до летището.

“Когато цифрите говорят и тези, които преди управляваха т. нар. “синя” София, ще замълчат. За 23 години – 9 км метро,откакто ГЕРБ управлява – 30 км метро за 10 години”, изтъкна Борисов в словото си на официалната церемония. После допълни, че ако бяхме преди 90-та година Братоев (директорът на общинската фирма “Метрополитен”) щеше да е герой на социалистическия труд.

“Милиарди вкарахме в инфраструктура. 100 млн. лева сме заделили вчера и отсечките на автомагистралите ще бъдат ремонтирани. Ние от ГЕРБ строим. Думите отлитат, направеното остава. Асфалт не се е яло, но като го няма, загиват хора”, каза още Бойко Борисов.

На свой ред министърът на транспорта Ивайло Московски похвали Борисов, като изтъкна, че откакто той като кмет и премиер се занимава с метрото, за него са заделени и съответно инвестирани над 1 млрд. лв. Московски допълни, че за новия програмен период 2014-2020 г. за третия метродиаметър има заделени около 800 млн.лв.

С проектите за изграждане на метрото столицата е един от европейските градове, който реално привежда политиките за намаляване на замърсяването на въздуха и за намаляване на парникови газове, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите й, това е проект, който изцяло се вмества в разбирането за зелен град и за устойчива мобилност.

Новата линия на метрото е придобивка не само за София, но и за цяла България, заяви Йорданка Фандъкова. Градоначалникът благодари на ЕК за това, че оценява този проект като проект за пример, на министър-председателя Бойко Борисов за това, че обърна лицето си към градовете, регионите и развитието им, на Ивайло Московски, който работи на равно с всички нас, на министър Ивелина Василева.

Телевизия bTv излъчи по-рано днес репортаж, в който показа, че часове преди откриването на новата отсечка на метрото в района около метростанция „Софийска Света Гора” има кал, мръсотия и очевидни дефекти. „Изглежда, че е на 20 години, а не ново”, коментира минувач.

Мотрисите по новата линия вече тръгнаха, а до края на деня качването от новите метростанции ще е безплатно.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.