Кабинетът “Орешарски” ще управлява най-малко до 28 юли

Лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютве Местан демонстрираха задоволство от днешния извънреден КСНС. И двамата обаче коментираха заседанието при президента чак в кулоарите на парламента. Същото направи и председателят на БСП Сергей Станишев.

Правителството на Пламен Орешарски ще продължи да работи до началото на двумесечния срок преди предсрочните парламентарни избори, подчерта Лютви Местан. Точните му думи бяха:
“Отново този кабинет ще работи точно до датата, след която започват 60-те дни до определената дата за предсрочни избори”.

“Доволен съм, че политическият разум надделя. Мисля, че днешното заседание и становището на КСНС е класически пример за онова, което ние определихме като необходимост от плавен преход към политическа стабилност”, коментира Местан.

Той, така да се каже, се изтъкна и като баща на тази формулировка на прехода.

„Ако изразът ви се струва стилистично маркиран и отключва асоциации с пресконференцията на ДПС с онзи знаменит четвъртък, чувството ви не е измамно”, обърна се Местан към парламентарните репортери. Според него от становището на КСНС, че евровотът не е задал ясна алтернатива битрябвало да става ясно, че “решението за провеждане на предсрочни парламентарни избори не е израз на признание за провал, а е израз на една друга степен на политическа зрялост и отговорност пред публичния интерес”.

Лютви Местан допълни, че коментарите са излишни при положение, че е постигнато съгласие за окончателно становище на КСНС, пък и освен това партийните лидери “рискуваме да бъде уличени едва ли не в стремеж към партийна експлоатация на постигнатото съгласие”.

Удовлетворен съм, доколкото се постигна дата за избори, което обществото иска и което резултатите от изборите показаха, каза Бойко Борисов. Според него другите теми – за „Южен поток”, за еврокомисар – ще бъдат обсъдени на консултациите между парламентарно представените партии. Попитан кога почват те, Борисов отговори: “Мисля, че се разбрахме консултациите за предсрочните избори да започнат във вторник. Сергей Станишев го нямало днес и утре, после Лютви Местан го е нямало. Ние със Сидеров сме си тук, така че за вторник”. Освен това стана ясно, че консултациите ще се провеждат в парламента.
В коментарна искането на Реформаторският блок и „България без цензура” да участват в консултациите, Борисов каза: „Аз бях най-голямата партия не с 5 и 6 процента близо две години, когато създадох ГЕРБ и не сме участвали никъде. Не съм против, но те са много малки, за да проявяват такива големи претенции. Като пораснат, като влязат в парламента, както ние – да”.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност като старт на политическите консултации, които се очаква да започнат следващата седмица. Станишев не се ангажира с дата, на която правителството ще си подаде оставката.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.