Борисов и Горанов бесни на НЗОК за многото и неефективни харчове

Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов в прав текст огласиха мнението си, че здравната система е тежко болна от неефективност и пилеене на средства, което я е довело до състояние на свободно падане. Диагнозата на премиера и министъра бе огласена пред участниците във форума форум „Здравна реформа: Бизнес диагноза“.

“Предупреждавам НЗОК – седнете и си направете добре отчетите. Това всяка година да искате по 400 милиона лева и да казвате, че това е за здравето на хората – не е за здравето на хората“, заяви Бойко Борисов, цитиран от “Фокус”. Борисов предупреди, че държавата няма да покрие допълнителен дефицит на Здравната каса за тази година. Премиерът изтъкна, че здравната реформа се прави за хората и те трябва да идват и да казват, че са доволни от здравеопазването. Той уточни, че когато се приемат реформите на министър Ивайло Калфин и на министър Петър Москов ще отиде до парламента, за да се може да се събере по-голямо мнозинство при приемането им, защото тези реформи са важни.

„Не случайно исках първо да видите какво предлагаме, да чуете изводите за това, което е до момента. Финансовият министър казва, че влизат в здравеопазването 4 милиарда“, обясни премиерът и посочи, че ако се направи една сметка ще стане ясно, че в системата на здравеопазването влизат 8 милиарда лева, като се включат и парите, които домакинствата дават.

„Още толкова бих дал само да се получава качествено здравеопазване“, заяви Борисов. По думите му ако трябва ще отреже ЛОТ-ове, магистрали и от каквото хората искат, защото здравето няма цена.

Премиерът припомни, че неотдавна депутатите от ГЕРБ и РБ не са подкрепили увеличаването на броя на членовете на НЗОК, като допълни, че ще се консултира дали това, може да се промени. „Целта не ви знам каква е – минахте 4 милиарда и все не ви стигат и хората са недоволни. Хората, като минат през автомагистрала „Тракия” казват – харесва ми удобно ми е , а на вас пари за по 10 „Тракии” даваме и хората са все недоволни“, се обърна Борисов към председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.

Финансовият министър Владислав Горанов говори с езика на числата.

“През 2009 година имаме над 2 милиарда лева разходи за здравеопазване, а през 2014 година са над 4 милиарда лева. Това ще постави под натиск другите сфери, които финансира правителството”, отбеляза Горанов. По думите на министъра, случващото се в здравната система е в състояние на свободно падане и това ще се прояви в следващите месеци, ако не се вземат някакви мерки, а в момента, в който се изчерпат предвидените пари за харчене от НЗОК, ще спрат и приходите за хората, които са свързани с касата.

„За съжаление популизмът, надделява в много аспекти и темпът, който искаме не се постига. Реалният проблем е в изключително неефективната система (за финансиране на здравеопазването), но непризнаването на това води до висока цена, която българското общество плаща“, коментира министърът на финансите Владислав Горанов.

Той бе подкрепен и от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, според когото здравеопазването е една от сферите, които се нуждаят от сериозна реорганизация.

Здравният министър Петър Москов допълни, че от Министерството на здравеопазването се стремят към ефективност, а не към икономии и спестяване. Москов поясни, че целите на обявената от него реформа в сектора са подобряване на услугите на болниците и обвързване на финансирането с качеството, а не с ресурсите.

Москов не скри, че България е на първо място по лоша здравно-демографска среда.

„България е на първо място по смъртност в ЕС. Все още не можем да настигнем страните от съюза по детска смъртност, които стойности те са достигнали през 1995 година“, призна здравният министър.

“Висок е процентът, доплащан от пациентите за лекарства, а това ограничава достъпа им до медикаменти. През последните години НЗОК плаща все повече за лекарства, но домакинствата плащат още повече, посочи Москов. През миналата
година НЗОК е платила 100 милиона лева за лечение за мозъчно-съдови заболявания, а частните разходи са били 300 милиона лева”, каза здравният министър. Москов изтъкна, че занапред ще се търси различен начин за реимбурсна политика.

Днес сутринта пред централата на НЗОК в София протестираха майки на деца, болни от диабет, тъй като липсват инсулинови помпи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.