Борисов и ДПС опитаха да фалират държавата. Защо всички мълчат?

И тази седмица ще посветя коментара си на кризата около Първа инвестиционна банка, която за малко да прерасне в обща банкова криза. И само адекватните реакции на банкери и управляващи предотвратиха най-страшното. Преди седмица описах ролята на Бойко Борисов, който се опита да внесе психологическа дестабилизация чрез истерично поведение в медиите, за да се възползва политически от ситуацията.

Тогава мислех, че той просто играе безотговорно политическата си игра и се опитва по безскрупулен начин да извлече дивиденти от една ситуация.

Тогава все още нямаше фактология и пълнота за детайлите в дните на най-голямо напрежение, а именно 28 и 29 юни.

През изминалата седмица обаче във вестниците „Капитал“ и „Банкер“ се появиха статии, описващи подробно поведението на политическите сили и управляващите, както и на ръководството на БНБ и банкерската общност в тези два дни, които можеха да променят новата история на България, но

за щастие това не се случи.

Проверката ми показа, че информацията, изнесена от колегите, почти 100 % е вярна, като тук-таме по политически съображения са премълчани някои дреболии, което не е важно. Важното е, че тази история беше разказана.

Срамното е, че тя не се появи на подобаващото място в големите телевизии и че върху нея не беше направен кратък документален филм, както щеше да стане във всяка нормална страна. За да може колкото е възможно повече хора да разберат как действат политиците им в кризисни ситуации и което е по-важното – кои от тези политици предизвикват кризисните ситуации.

Ето защо ще преразкажа много накратко и достъпно онова, което се е случило, с уговорката, че миналия път, изглежда, съм подценил дълбоката злонамереност и користните действия на Борисов и някои други политици.

Хронологията накратко:

* В четвъртък, 26 юни, по обяд се пуска слух, че банката на Цеко Минев ПИБ има проблем, който накара хиляди вложители да се наредят на следващия ден 27 юни пред клоновете й във всички градове на България. Само за един ден частни вложители са изтеглили от банката 800 млн. лева.

До вечерта на 27 юни, петък, във всички възможни медии икономисти, политици и институции обявиха, че няма проблем с българските банки, и призоваха хората да не се поддават на паника, защото вложенията им са на сигурно място.

* На 28 юни сутринта по всички ефирни телевизии Бойко Борисов започна истерично да призовава за незабавна оставка на Орешарски и за спешна намеса на МВФ. Освен това за десети път повтори тезата отпреди ден, че трябва „да се вземе заем от едни 5-6 милиарда, за да се подпре бюджетът и банковата система“.

Бойко Борисов беше единственият от политиците, който твърдеше, че има огромен проблем и че страната е в тежка икономическа и финансова криза.

Миналата седмица допуснах, че това е безобразно политиканстване, а и до голяма степен фрапираща неграмотност.

След публикациите в „Капитал“ и „Банкер“ си дадох сметка, че Бойко Борисов е работил съвсем координирано и хладнокръвно с ДПС, за да дестабилизира страната и да я хвърли в хаос.

* Събота сутринта на 28-и се провеждат няколко срещи при премиера Орешарски, на които се лансира идеята да се обяви временна банкова ваканция, т.е. затваряне на всички банки за няколко дни. На практика това би означавало тотален срив на системата и признаване на управлението за наличието на криза, каквато на практика не е имало.

Затваряне на всички банки означава, че всички банки имат проблем, а след отварянето им опашките пред ПИБ щяха да се увеличат по 100, и то пред клоновете на всички банки в страната. Новината щеше да обиколи света, а България щеше да бъде обявена за фалирала без каквато и да е същинска причина за това.

Забележете кой дава идеята за тази банкова ваканция. ДПС и ГЕРБ, подкрепени от шефа на БНБ Иван Искров. Те са се опитали на няколко пъти да прокарат това решение въпреки многократните уверения на експерти и банкери, че проблем в банковата система няма.

Днес е лесно да се разказва за тези събития, защото не сме участвали в тях и имаме макар и малка дистанция. Представете си каква е била ситуацията в реално време, когато управляващите е трябвало да вземат решение в рамките на няколко часа и то

да бъде вярното решение.

Въпреки че отстрани изглежда лесно, в действителност далеч не е било така, особено след натиска от страна на ДПС, ГЕРБ и шефа на БНБ. Всъщност хората, които са им се противопоставили, са били председателят на Народното събрание Михаил Миков, финансовият министър Петър Чобанов, лидерът на БСП Сергей Станишев и почти всички водещи банкери в страната.

Странно е било поведението на Пламен Орешарски, който въпреки компетентността и експертността си е запазил мълчание, по-скоро в подкрепа на ДПС и ГЕРБ. Всъщност в събота вечерта е преобладавало мнението за временна ваканция и Кипърски вариант: въвеждане на дневен лимит за тегления до 300 евро и за трансфери в чужбина до 5000 евро.

Благополучното разрешение се случва чак на другия ден, в неделя, когато Станишев, Миков, Чобанов, депутатът от БСП Румен Гечев и представители на банките категорично са се противопоставили на тази идея, а бившият управител на БНБ от 1997 г. Светослав Гаврийски направо е заплашил, че ще излезе пред медиите и ще разобличи пъкления план на ДПС и ГЕРБ, който според него водел до истинска катастрофа.

Почти същата

закана е отправил

и председателят на парламента Михаил Миков, който е обявил, че решението за банкова ваканция и Кипърски вариант е абсурдно и че то се гради само върху общия политически интерес на ГЕРБ и ДПС.

Миков също е заплашил с публично разобличаване пред медиите.

Интересно е, че така наречените експерти на Борисов, с които той се хвалеше, а именно Владислав Горанов и Ивайло Московски, са предлагали банковата ваканция да продължи чак до провеждането на нови избори, което предложение е малоумно, откъдето и да го погледнем. Най-активни в подклаждането на тази идея са били представителите на ДПС и ръководството на БНБ.

Това обяснява и медийната активност на Бойко Борисов в съботния ден, който е знаел какво става в кухнята на управлението и каква тенджера под налягане е на път да избухне в нея и се е опитвал да опакова и подготви медийно абсурдното решение за банкова ваканция, което на практика би било равносилно на истинска катастрофа.

И би хвърлило страната в хаос.

Седмица по-късно в речта си пред пленума на БСП Сергей Станишев разказа, макар и без имена, тази история независимо от публикациите във вестниците, които споменах.

В нея между другото той казва: „Напрежението в банковия сектор беше съзнателно използвано, за да предизвика изкуствена политическа и финансова криза, която да срине държавата, реалната икономика и спестяванията на хората. Вината трябваше да бъде стоварена върху БСП.

Чухме политически лидери, които публично внушаваха, че държавата е във фалит, че се срива и се нуждаем от банкова ваканция, а тайничко потриваха ръце това да увеличи изборния им резултат наесен. Нещо повече – планът беше България да бъде поставена под външен протекторат и

МВФ да определя

всички наши основни политики – в областта на здравеопазването, пенсионната система, финансите. Всичко! Бяхме на една крачка от реализацията на този сценарий. В такава игра БСП не може да участва! Като лидер на партията не можех да позволя всички политически сили да се обединят в коалицията на безотговорнността, късогледството и националното предателство“.

Думите на Станишев се потвърждават от публикациите в „Капитал“, който не може да бъде заподозрян в симпатии към лидера на БСП, а точно обратното – това е вестник на негови политически врагове.

От всичко казано дотук, излиза, че БСП, финансовият министър Чобанов и банкерът Светослав Гаврийски са спасили България от поредната изкуствено предизвикана криза.

Може да звучи парадоксално, но е факт.

Освен това трябва да се каже, че действията на ДПС, ГЕРБ и шефът на БНБ Искров не могат да бъдат окачествени по друг начин освен като криминални и мотивирани от престъпни намерения.

В страни с по-развита демокрация и усъвършенствано законодателство тези хора щяха да бъдат изправени пред съд, да не говорим, че щяха да приключат с политиката веднъж завинаги.

Редно е българите най-накрая да си отворят очите и да си дадат сметка какво се случва, защото за пореден път щяха да бъдат измамени по най-бруталния и престъпен начин. И то от партиите, които се канят да управляват след следващите избори, а именно

коалицията между ГЕРБ и ДПС.

Ето защо фактите около събитията, разтърсили банковата и политическата ни система около Петровден, трябва да се знаят и помнят. За да можем наесен да направим информиран политически избор, а не да гласуваме така, както ни кажат от телевизора.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.