Борисов: Гаврийски може да се справи прекрасно с БНБ

Бойко Борисов обяви, че харесва Светослав Гаврийски за шеф на БНБ и че е склонен да направи жест на реформаторите след изборите. Ще трябва да се положат огромни усилия за възстановяването на доверието в банковите институции в страната, заяви в Нова Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде агенция “Фокус”.

Аз съм убеден, че едно стабилно правителство и банките, които заявиха готовност да се включат в гаранционния си фонд, ще успеем да възстановим доверието в банковата система, а това минава първо през смяна на управителя на БНБ, заяви Борисов. Според него трябва да се намери консенсусна личност, човек с опит.

“Ето тук правя и жест към реформаторите. Гаврийски (Светослав Гаврийски – бел. ред.) може да се справи прекрасно, нищо, че ми беше конкурент за София и съм го побеждавал на изборите. Той може да се справи, ако има подкрепата на парламента. Подобен човек с репутация ни трябва”, каза още Борисов.

Сигурно има и други поне трима човека, които могат да се справят с тази работа, но той е един от хората, коментира лидерът на ГЕРБ. И добави, че като противник на изборите винаги е ценял Гаврийски като личност заради знанията, уменията и качествата, които притежава. Аз съм диалогичен човек, но не обичам някой да ми извива ръцете и да ми поставят условия предварително, това не е честно и никога не съм се огъвал, заяви още Борисов.

Той обави, че единствената стабилна коалиция, която ГЕРБ може да направи и с Реформаторския блок. “С поведението на Реформаторския блок срещу ГЕРБ и тежките обвинения, които сипят всеки ден, това е вече един ясен сценарии за влизане отново в избори. Хората знаят, че ние не можем да правим коалиция с ДПС, не можем с ББЦ, след като реформаторите на практика казват с условията, които ни поставят, че не може и с тях, с БСП нито мога да кажа от тяхно име нещо, нито пък аз да говоря. Така че сценарият е виден и той е в действие”, коментира Борисов.

Към коалиция ГЕРБ-РБ  можеш да поканиш експерти или представители на други партии и да имаме по-стабилно управление в парламента. А те предварително казват, че може, но ако няма това, няма онова. Когато преговарям за моята партия, преговарям аз”, допълни Борисов.

По думите му, ако сега няма 60% избирателна активност и няма стабилно правителство, на следващите избори ще има 80% избирателна активност, но вече ще е късно.

“Избори декември или януари ще са фатални за България. Тогава няма въобще да правя предизборна кампания, ГЕРБ няма да прави кампания. Вече ще е безсмислено да обясняваме на хората, че нещо може да се направи след декември, януари”, заяви председателят на ГЕРБ.

“Затова силно вече съм заподозрял  Реформаторите, с конфликтите си вътре в партията и поведението си към ГЕРБ, защото представяте ли  си ДПС и БСП да излязат утре и да кажат, че пак са в коалиция. Техните избиратели след “горичвото”, което си викаха в Народното събрание и се обвиняваха, как ще застанат в коалиция? Ще взривят пак обществото! Затова казвам, че в случая ключът за стабилността беше към реформаторите, а те още от самото начало го поставиха  под угроза”, коментира Борисов.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.