Борисов е сърдит, няма да участва в консултациите, решени на КСНС

Няма да участвам в консултации с тези хора, защото не си държат на думата. Това заяви пред парламентарните репортери в кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той напусна гневен пленарната зала, след като в нея започна обсъждане на ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за МВР.

Припомняме, че вчера Борисов също реагира гневно на отказа на мнозинството да одобри предложението му разглеждането на ветото да се отложи за следващата седмица и да се проведе след като минат консултациите между лидерите на парламентарно представените партии. Вчера Борисов дори скъса подписаното на КСНС споразумение от 5 точки и обеща на политическите си опоненти война и реваншизъм до дупка. По-късно вчера президентът Плевнелиев препоръча на политическите лидери повече разум и смирение…

От ГЕРБ продължават да настояват обсъждането на всички важни закони да бъде отложено след провеждане на консултации на парламентарно представените партии следващата седмица, така както се били разбрали на КСНС при държавния глава. Вчера разглеждането на ветото върху закона за МВР в крайна сметка отпадна от дневния ред по предложение на Янаки Стоилов. Днес обаче, по искане на Коалиция за България, разглеждането на ветото стана първа точка от дневния ред. Както и вчера, срещу обсъждането на ветото върху Закона за МВР възразиха от ГЕРБ. Освен това депутатите от ГЕРБ предложиха в програмата на парламента да бъде включена отново отпадналата вчера точка за второ четене на промени в Наказателния кодекс, приети на първо четене още през януари. Предложението бе гласувано и прегласувано. То беше отхвърлено със 72 гласа “за”, 80 “против” и 22 въздържали се при прегласуването.

“Ние се разбрахме преди два дни по всички теми и те днес виждате какво правят”, възмути се Борисов пред медиите и попита: “Какво да се консултираме, като отидем, те всичко вече са приели?”. На въпрос как ще преминат консултациите без него, Борисов заяви: “Както сега в парламента, те са си една коалиция, “Атака” ги подкрепя, правят им кворум и карат нататък”. “Ще участваме, ще дебатираме и ще чакаме да подадат оставка”, допълни лидерът на ГЕРБ в отговор на въпрос какви парламентарни действия ще предприеме ГЕРБ оттук нататък

Също вчера математикът и експерт по избори проф. Михаил Константинов коментира, че след КСНС вече няма кой да се върне назад. Според него, ако някой политик се откаже от подписа си и решенията, взети на КСНС при президента, то би се превърнал в политически покойник.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.