Борисов: България няма интерес от санкции срещу Русия

Премиерът Борисов съобщи, че ще предложи Росица Русинова за министър на труда и социалната политика

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е против налагането на икономически санкции на Русия заради Крим, но това е негова лична позиция, а становището на ПГ на ГЕРБ тепърва ще се обсъжда след като мине уговорената среща с посланика на Русия у нас. Това съобщи Борисов в кулоарите на Народното събрание пред парламентарните репортери. Бившият премиер изтъкна, че „за съжаление, все още БСП говори едно, правителството – друго, Вигенин – трето на Консултативния съвет” и поради тази причина той лично не можел да им схване позициите.
„Днес нашата група ще се събере, имаме и една среща с руския посланик сега и по темата за санкциите ще помислим по-сериозно, защото действително позицията ни трябва да бъде по-ясна , понеже няма такава от страна на правителството”, каза Бойко Борисов. По думите му, ГЕРБ е категорично против референдума в Крим, но в същото време, „бих подкрепил, ако се махнат санкциите и правителството не гласува за санкции, защото нашият интерес е такъв”, обясни Борисов. Според него трябва да има или пълни кратковременни санкции, или “след като е минало толкова време без да има такива”, то е най-добре да няма никакви.
По темата за “Южен поток” Борисов изтъкна, че ГЕРБ са “за” газопровода, но при спазване на Третия либерализационен пакет, което ще позволи по тръбите да тече и друг газ, освен руски.
Бойко Борисов коментира и вчерашното си неявяване пред две от временните анкетни парламентарни комисии – за срещата му с Бисер Миланов-Петното и по казуса „Мишо Бирата” и разговора му с Ваньо Танов. Според него, с този отказ той не показва неуважение към институциите, а към хората, които в момента ги управляват в лицето на БСП и ДПС.
Снощи за пореден път категоричната си позиция против налагането на санкции на Русия от ЕК заради Крим декларираха и от “Атака”. В интервю за “Ройтерс” лидерът на формацията Волен Сидеров заяви, че групата му ще престане да подкрепя правителството, ако България не наложи вето на евентуални санкции срещу Лусия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.