Борисов: Ако ром стане президент, значи сме свършили с интеграцията

Разковничето на думата интеграция, се състои в думите работа и образование, изтъкна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред участниците в конференцията „Интеграция на ромите”, която се провежда в Народното събрание.
“Бих искал много да присъствам на последната конференция за наличие на интеграция на ромите. Докато има думата интеграция, това означава, че нещо не е наред, че т.нар. ромско общество не е достатъчно да има всички възможности, които имат другите граждани. Затова се провеждат мероприятия след мероприятия, за да се интегрират. Кога ще приключи това мероприятие? Когато ако ром стане премиер, президент, министър, депутат, няма да е събитие. Тогава ще приключим тези конференции”, допълни Борисов. Според него единственото средство за успех е работата. Борисов даде пример с Германия, където „цялата нация е впрегната да работи – тогава има и пари за социална дейност”.
Интегрирането на ромите е свързано с много упорита работа за преодоляване на предрасъдъците и стереотипите както в обществото, така и в ромския етнос, изтъкна в изказването си Анна Страшимирова, председател на Комисията за закрила от дискриминация. Тя цитира проучване на Световната банка, според което по-голямото участие на ромите на трудовия пазар би довело до увеличаване на икономическата производителност, намаляване на социалните плащания за социалните помощи и нарастване на приходите от подоходни данъци.
Д-р Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ представи презентация на тема „Европа и проблемите на ромите”, а експертът Деница Михайлова представи презентация на тема: „Възможен ли е успехът извън гетото”, давайки примери за добри практики.
Държавата има възможност да се напънем и да им помогнем, но става дума за стотици хиляди човека и това трябва да бъде нашата крайна цел, коментира Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ степенува приоритетите така: „Първо трябва да ги изучим и да им предоставим работа. Това ми се иска, какво ще стане, зависи от самите тях”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.