Борисов: Ако не намерим голям европейски инвеститор с име, няма да строим АЕЦ „Белене”

Ако не намерим голям европейски инвеститор с име, няма да строим АЕЦ „Белене”. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин” на бТВ.
Искам да съм сигурен, че тези реактори няма да се затварят. Едва тогава съм готов да разговарям за подписване на договор. Ние нямаме пари, защото държавата ги няма. Българите са ми по-мили от инвеститорите, каза Борисов.
Южен поток е изгоден за България. Ако имаме централа, ще имаме 60 хил. работни места. Лъжат хората с тези места, каза Борисов.

Ако Станишев е искал да строи централа, между 2006 и 2007 г. е щял да подпише договор, припомни тезата си премиерът.
От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма съм взел оригиналните документи за „Белене” и министърът ги носи, каза още Борисов.
1986 г. се решава да се прави АЕЦ „Белене”, има три първи копки, българските данъкоплатци дават доста пари и централата става почти готова, но след като затварят блоковете на АЕЦ „Козлодуй” решават, че това може да стане и с „Белене” и решават да купят нови реактори, каза Борисов.
Връщат наличните реактори за жълти стотинки, които сега си работят в Русия. 2006 г. си дават една година срок – Станишев и Първанов от 2006 до 2007 г. е трябвало да подпишат договор за новата централа, посочи премиерът.
Питал съм на какъв инфлационен индекс са договаряли цента, но те не казват за инфлацията и в годините колко ще струва. Станишев проявява характер и не подписва този договор, но ако той е искал да строи централа, между 2006 и 2007 г. е щял да подпише договора, добави Борисов.

Целта на Станишев е да ни изкара, че всички сме маскари – това е неговата цел, смята министър-председателят.
Договор е документът, който поражда правни последици, а Станишев вчера вади един меморандум. Меморандумът няма никаква стойност, заяви премиерът.
Има документи, които са документи, а не пожелания. 27 октомври 2008 г. има постановление на Министерски съвет (ПМС), с което Министерски съвет дава съгласие за закупуване от държавата от Министерство на икономиката и енергетиката акции на стойност 300 млн. лв. за увеличаване на капитала на Български енергиен холдинг, при което последващо да бъде увеличен капиталът на НЕК с цел изпълнение на проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на Белене, каза Борисов.
България се ръководи от ПМС – това дава старт и два пари. С това ПМС дават пари и задължават, каза Борисов.
Премиерът цитира и доклад на Петър Димитров, че проектът ще се провали, и че Даниел Вълчев е подкрепял Сергей Станишев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.