Боливия е готова да даде убежище на Сноудън

Боливия е готова да предостави политическо убежище на американеца Едуард Сноудън. Това съобщи днес в интервю за руската англоезична телевизия "Раша тудей" боливийският президент Ево Моралес, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Естествено ситуацията никак не е розова, всичко това постоянно се обсъжда на международно равнище. Боливия е готова да приеме хора, които изобличават шпионажа, ако може да го наречем така", каза Моралес. Президентът потвърди, че Боливия засега не е получила молба за убежище от Сноудън.

"Тревожи ни поведението на страни като САЩ. Представете си тоя контрол и шпионаж чрез обаждания по телефона. Зная, че големите държави имат шпионски мрежи и са в постоянен сговор срещу т. нар. развиващи се страни. Особено срещу страни с природни ресурси като Боливия, Венецуела, Еквадор", посочи боливийският лидер.

По-рано днес бе съобщено, че Едуард Сноудън е изпратил молби за политическо убежище в 21 държави, между които Русия, Исландия, Еквадор, Куба, Венецуела, Бразилия, Индия, Китай, Германия и Франция. Малко по-късно РИА „Новости” съобщи, че Сноудън се е отказал да иска да остане в Русия, след като е бил информиран за условията, поставени от Москва.

Преди ден руският президент Владимир Путин коментира, че е възможно Сноудън да получи убежище в Русия, но само при условие, че американецът престане да вреди на Съединените щати с разкритията си.

Днес е деветият ден откакто Сноудън пребивава в транзитната зона на московското летище „Шереметиево”, където кацна миналия понеделник с полет на „Аерофлот” от Хонгконг. Междувременно публикация в германското сп. „Шпигел”, базирана на негови разкрития е на път да предизвика колосален дипломатически скандал между ЕС и САЩ, заради данните, че САЩ са подслушвали и шпионирали свои съюзници и приятели, в това число офиси и комуникации на ЕС. Трима еврокомисари осъдиха такива действия, а президентът Обама поиска време,за да се запознае с всички факти и доказателства по обвиненията срещу САЩ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.