Бойци от кримските сили за самоотбрана превзеха щаба на украинските ВМС в Севастопол

Неколкостотин участници в митинг в град Севастопол превзеха днес сградата на щаба на украинските военноморски сили и издигнаха над сградата националния флаг на Русия и флага на руския Черноморски флот (ЧФ), предадоха осведомителните агенции. ИТАР-ТАСС съобщи, че на фасадата на сградата е написано: “Военноморските сили на Украйна са против фашизма! Ние сме за мир!” Агенцията допълва, че не е приложена сила срещу украински военни и изтъква, че в операцията не участват руските въоръжени сили.
Ройтерс цитира очевидец, според когото при един от входовете на украинския военноморски щаб се веят три флага на Русия. До тях стоят трима въоръжени мъже в униформи без отличителни знаци. В района пребивават още няколко невъоръжени бойци от силите за самоотбрана, които подпомагат анексирането на Крим от Русия.
Командирът на ЧФ Александър Витко пристигна в щаба за преговори с командира на ВМС на Украйна Серхий Хайдук, предаде ИТАР-ТАСС. По-късно Витко си тръгна от базата без да даде никакви изявления.
Междувременно премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че конфликтът с Русия е преминал във военен стадий и поиска свикване на комисия с участието на министрите на отбраната на Украйна, САЩ, Великобритания и Русия за незабавно решаване на въпроса със силовите действия на русите военни в Крим срещу украинските военнослужещи. Това Яценюк заяви в Министерство на отбраната, предаде УНИАН.
„Днес руските военни започнаха да стрелят по украински военнослужещи, а това вече са военни престъпления, които нямат срок на давност. Затова трябва да се свика незабавно комисия на министрите на отбраната на Украйна, САЩ, Великобритания и Русия, като участници в Меморандума от Будапеща. Да се реши въпросът за недопускане по-нататъшно ексалиране на военния конфликт и започване на политически диалог за възстановяване правата на украинската държава и спиране нарушаването на международното право от Руската федерация”, отбелязва Яценюк.
УНИАН съобщи, че Арсений Яценюк е възложил на първия вицепремиер на Украйна Виталий Ярем и и на министъра на отбраната Игор Тенюх да заминат за Крим и на място да направят всичко необходимо за урегулиране на конфликта в републиката и да не допуснат този конфликт да премине във военна фаза.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.