Бойкот на кворума в последния ден от парламентарната сесия

Парламентът си даде месец ваканция заради изборите

В последния пленарен ден преди лятната си ваканция депутатите събраха кворум едва от втория път след като част от народните представители от опозицията не се регистрираха в зала. Бойкотът беше заради предвидения като първа точка в дневния ред проектозакон за предотвратяване на корупцията, с който се създава ново звено – Национално бюро за борба с корупцията, което ще обединява в себе си Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществени декларации. Текстове от проекта предвижда възможността звеното да работи и по анонимни сигнали, което среща остро несъгласие сред част от депутатите.

“Анонимните сигнали като метод на работа ще доведат до лов на вещици. Това е орган за политическа репресия”, коментира по време на дебатите Атанас Зафиров от БСП.

Не по-малко остър в критиката си бе и лидерът на ДПС Лютве Местан. По думите му, „орган, който е назначен от МС да контролира МС, е като вълкът да пее песента “Когато бях овчарче” сред стадото”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.