Бойко Ноев: Военна прокуратура тормози и омаскарява армията

“Военната прокуратура отдавна вече не е нищо друго освен инструмент за тормоз, репресия и омаскаряване на армията.”

Това каза Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на Иван Костов, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург, във връзка с поредните нелицеприятни скандали в армията и публичните протести на военнослужащите в 61-ва Стрямска бригада, в защита на командира на бригадата ген. Димитър Шивиков в интервю за aгенция „Фокус”.

„По същество изпълнителната власт възразява на съдебната, при това от най-високо ниво. Това говори само за себе си. И тук възниква разбира се и другият въпрос, защо преди да се стигне до военна прокуратура не бяха изчерпани останалите възможности за проверки, инспекции, каквито инструменти министерството и щаба на отбраната имат в изобилие. Защо се стигна до това омаскаряване на поредния генерал и оттам- подигравка с авторитета на армията”, обясни Ноев.

На въпрос във връзка с това какво стои в дъното на това омаскаряване, Ноев уточни, че има три групи причини.

„Първата група- взаимоотношенията вътре в самата военна професионална група. Това го има почти навсякъде по света, но у нас понякога се проявява в особено уродлив, нашенски вид. Продукт е на българската народопсихология описана от класиците в този жанр, плюс особеностите на българския преход в областта на отбраната и наследството от предишната командна система. Това е анонимният донос срещу Шивиков, поет с удоволствие от така наречените “органи””, допълни той.

„Втората група причини са безхаберието и безотговорността на политическото ръководство на отбраната, което принципно не е на висотата на възложените им отговорности. Освен всичко останало, те не могат да защитят и подчинените си от несправедливости и подобни посегателства”, уточни Ноев.

„Разбира се, няма да пропусна и върховния главнокомандващ, президента Плевнелиев, който часове може да празнослови за величието на българската армия, но ще се спотаи, когато стане горещо и трябва да се поема отговорност… Защото всички си спомнят как бе хвърлен на лъвововете вече покойният бивш командир на сухопътни войски, генерал Нейко Ненов. Плевнелиев участваше в тази крещяща несправедливост тогава и армията това го помни. Днес той пак участва с мълчанието си по случая с Шивиков”, каза още Бойко Ноев.

„Третата причина е най-важната- това са пороците във военното правораздаване и в частност, корупцията, казано най-общо, в репресивните органи, на първо място-във военната прокуратура. Военната прокуратура отдавна вече не е нищо друго освен инструмент за тормоз, репресия и омаскаряване на армията. Това е политическата оценка, голямата картина, а случаят с ген. Шивиков е само малка, макар и в момента ярка част от тази картина”, добави още той.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.