Бойко Ноев: Сириза играе на гръцка рулетка, това е опасно за ЕС и Балканите

Това самоубийствено поведение на идеолозите на Сириза е своеобразна игра на “гръцка рулетка”, която за съжаление поставя под риск не само Гърция. Тази гръцка рулетка е опасна за европейската и за регионалната сигурност.

Това коментира в интервю за Агенция „Фокус” Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург. Според Ноев, дълбоко в своите корени, това което днес се нарича “гръцка криза” няма компромисно разрешаване. По думите му, съграденият в Гърция обществено-икономически модел не може да съществува без външно финансиране, но и не е възможно една държава да живее по принцип за сметка на други – няма как да се излъже икономическата логика и няма как да не се плати цената за неразумното харчене на чужди пари.

Ципрас и компания спечелиха изборите като излъгаха народа си, че могат да направят чудо. Не могат повече да лъжат обаче кредиторите си, останалите европейски страни. Или, както заяви преди дни германският вицеканцлер и, забележете, ръководител на германските социалисти, “Няма да позволим германските работници и техните семейства да плащат за раздутите предизборни обещания на едно донякъде комунистическо правителство”, посочва Ноев. По думите му това в една или друга форма го казват и италианците, словаците и останалите страни от еврозоната.

Ноев изтъква също така, че съществуващите непреодолими противоречия между Гърция и останалите европейски страни се усложняват и от неуважителното отношение към възприетите общи правила на поведение в рамките на европейското семейство, от аматьорските хватки в преговорите с партньорите, от ходенето по ръба на бръснача и откритите опити за изнудване и не на последно място- от хазартното заиграване с Путин.

Лошите сценарии за гръцкия фалит и евентуално излизане от еврозоната ще наложат негативен отпечатък върху регионалния инвестиционен климат, което, наред с неслучващата се съдебна реформа в България ще продължи да спира чуждите инвестиции и у нас и оттам- ще препятства ръста на българската икономика, коментира още Бойко Ноев. Той припомня, че в Гърция работят и живеят около 200 000 наши граждани, а страната е сред значимите икономически партньори на България и всякаква нестабилност там не ни се отразява добре.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.