Бойко Ноев прогнозира разпадане на териториалната цялост на Украйна

Според мен, за съжаление, изглежда, че мирното разделение на Украйна вече няма друга реалистична и разумна алтернатива, прогнозира Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и експосланик в НАТО, Белгия и Люксембург, пред “Фокус”. Той припомня, че съвременна Украйна, като територия и социална структура до голяма степен бе продукт на силовото преразпределение на Европа след двете световни войни през миналия век, като след разпадането на СССР различията между отделните региони на страната бързо са придобили не само етнически, но и политически измерения, които ясно се виждат на провежданите избори. Според експерта по отбрана и международна сигурност, в съвременна Украйна линиите на електорална подкрепа на, условно казано, про-западните и про-руските настроения минават буквално по административните граници, които разделят съответно западно-централните от източните и южни региони, и разбира се – Автономната република Крим.

Бойко Ноев припомня случилото се след 1989 година с бивша Югославия, с Чехословакия, със самия Съветски съюз. По думите на бившия военен министър,

едно мирно разделение на Украйна само по себе си едва ли ще е особена драма. „Огромна драма ще е обаче, ако се последва пътя на Югославия- тогава всички ние, и в Европа, и в Украйна, и в Русия ще имаме много, много сериозен проблем”, прогнозира Бойко Ноев. Според него украинските елити вече са преминали линията, от която няма връщане, а историята тепърва ще отсъди дали не са могли, или не са желали да спрат разделението. Ноев обаче е категоричен, че на изхода от украинската криза няма да има участник, който само печели или само губи.

Бившият военен министър не споделя мнението, чее главни движещи сили в разделението на Украйна са САЩ и ЕС и според него логиката казва точно обратното – нито Европа, нито САЩ търсят геополитически сътресения. Според Ноев, и за САЩ и особено за ЕС най-големият кошмар биха били последствията от широкомащабна гражданска война, икономическа разруха и дългосрочна нестабилност на територията на днешна Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.