Бойко Ноев: Приемането на бежанци трябва да се обсъди с кметовете

„Навлизаме в предизборен период за местни избори, когато въпросът за бежанците неизбежно ще влезе в дневния ред и задължително трябва да влезе в него. Кметовете ще бъдат тези, които в перспектива ще трябва да помагат на групи бежанци или отделни бежанци и трябва да са готови за такава ситуация”. Това каза бившият министър на отбраната Бойко Ноев в сутрешния блок на Bulgaria on Air. По думите му, е много важно избирателите от сега да започнат да питат своите кандидати за кметове и общински съветници – „Имате ли вие решение за предстоящото приемане на бежанците? Какви са те или вие сте против това?” Според Бойко Ноев хората трябва да знаят тези отговори ясно и категорично, а медиите трябва да направят всичко възможно да покажат този дебат. Ноев е категоричен, че не може да се крием от тези проблеми.

„България трябва да бъде готова. Тук има и роля Националното сдружение на общините, която би трябвало съвместно с правителството още сега преди изборите да обсъжда тези въпроси. Безспорно в някои от хората, които биха дошли в България има икономически потенциал и мисля, че вицепремиерът Калфин трябва да покани Тристранката и съвместно да обсъдят този въпрос”, добави още Бойко Ноев.

Практически по същото време вицепремиерът Ивайло Калфин коментира темата по БНР и изрази съгласие с тезата на Бойко Ноев. Калфин обаче акцентира върху необходимостта от промяна на Дъблинското споразумение за бежанците.

“Ние можем да осигурим първоначални условия, но не можем да задължим бежанците да стоят в България, затова трябва да им преработка на тези Дъблински споразумения, според които те са длъжни да стоят в страната, в която са влезли или разпределени – няма как, нито можем да ги арестуваме, нито можем да ги завържем. На второ място, част от тях предпочитат в Швеция или в Германия, или в някоя от по-богатите страни да останат и да работят, отколкото в България”, изтъкна Ивайло Калфин. По думите на социалния министър, ние трябва да сме наясно, че в България трудно можем да предложим равнище на заплащане, социална система, такава, каквато имат другите страни, но съобразно с това, което имаме в България, всеки, който би искал да дойде да работи, да се включи действително в икономическия живот, би трябвало да потърсим такава възможност.

Преди ден, след като стана ясно, че Брюксел предлага България да приеме още 1600 бежанци плюс уговорените по-рано 500, председателят на ДАБ Никола Казаков съобщи, че такава възможност има.

“На този етап има капацитет в приемателните центрове за 5 135 души, с възможност за допълнително 1000 места, а имаме настанени 2 555 души, каза Казаков. Шефът на Агенцията за бежанците коментира също така, че отпусканите от ЕК 6000 евро за годишната издръжка на един бежанец няма да са достатъчни, но е възможно да има и друго финансиране.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.