Бойко Ноев: Говори се, че Борисов е дал армията на концесия

Ако се стигне дотам чужди самолети да охраняват небето ни, това ще е началото на края на българските Военновъздушни сили и сериозен удар по отбраната на страната като цяло. Това прогнозира в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият военен министър Бойко Ноев.

Той коментира и подадената оставка на шефа на ВВС ген. Румен Радев, който я оттегли след разговор с премиера Бойко Борисов.

„Това, че командващият на Военновъздушните сили подава оставка, трябва за мнозина да е много сериозен знак. Очаквах това да се случи отдавна. Ген. Румен Радев и други висши военни не от днес или от вчера говорят за критичното положение на войската”, посочи Ноев. Според него е притеснително, че отново трябва да се намесва премиерът, за да решава въпрос, който е далеч извън неговите преки пълномощия.

„Щом се докарваме дотам премиерът да се занимава и с ремонта на самолетите, и с пречиствателните станции, и с всичко останало, тогава нещо в държавата куца”, изтъкна бившият военен министър.

„Във въоръжените сили все повече се говори, че правителството, и в частност Бойко Борисов е зарязал армията, че я отдал на концесия, казват някои. Не знам дали е така, вероятно не е, но не може всеки ден откриваш спортни зали и други придобивки, които също са важни, а да нямаш няколко милиона за армията”, подчерта Ноев.

„За да придума ген. Радев да не подава оставка, Борисов е обещал 80 милиона следващата година. Той преди няколко дни откри пак спортна зала за 80 милиона”, посочи той.

Ноев отчете, че една от причините да се говори, че премиерът има негативно отношение към армията, е фактът, че по времето на бившия финансов министър Симеон Дянков при първия кабинет „Борисов” военният бюджет е бил рязко съкратен и оттогава насам върви надолу.

„Това създава убеждението у хората, че има отношение, че на този проблем не се гледа сериозно, особено днес когато около България се случват много сериозни събития, свързани със сигурността. Крайно време е правителството да обърне внимание как се ръководи отбраната, защото там има много трески за дялане”, категоричен беше бившият военен министър. По думите му в момента Министерството на отбраната излъчва потискаща недостоверност. „Там непрекъснато се случват някакви скандали, някакви актриси, някакви детски игри, никой не знае какво се случва там”, заяви Ноев.

„Какво прави министърът на отбраната Николай Ненчев в Алжир три дни? Тук държавата гори, авиацията си подава оставката, ние сме три дни на посещение в Алжир, преди това 10 дни посещение в Монголия”, допълни ексминистърът.

Във връзка със ситуацията в Сирия той изтъкна, че България едва ли ще бъде въвлечена във война, но страната ни е застрашена от бежанския поток заради конфликта.

„Това, което се случва в Сирия, безспорно дестабилизира Турция – ислямизацията плюс дестабилизацията на Турция, което се наблюдава вече 10 години, откакто Ердоган е на власт, застрашава интересите на сигурността на България. Турция вече не е онази светска държава, когато България влизаше в НАТО и с която България имаше единомислие по много въпроси”, подчерта Ноев и допълни, че поради това България е заинтересована конфликтът в Сирия да бъде решен час по-скоро.

(Източник: bTv)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.