Бойко Ноев: Бъдещето на Украйна е предрешено далеч преди военните действия

“Бъдещето на Украйна е предрешено много преди да започнат военните действия. И поради това въпросът за нейната принадлежност, дали към Европа или към Евразия трябваше да бъде решаван по съвсем друг, мирен начин. При разразилото се непримиримо противоречие, на про-европейската, от една страна и от друга- на про-руската тенденции трябваше да бъде дадена възможност за мирен избор. Или по-точно, трябваше да се потърси такава възможност. Давал съм, макар и не съвсем аналогичния пример с мирното разделяне на Чехия и Словакия, от една страна и силовото разделяне на бивша Югославия- от друга. Но връщане назад вече няма”. Това заявява Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на Иван Костов, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург, в интервю за Агенция „Фокус”.

Помолен да коментира намерението на лидера на АБВ Георги Първанов да се търси в Народното събрание съгласие по декларация, с която да се отхвърли възможността, “българската територията да бъде използвана като предмостие, като територия за военни удари”, Бойко Ноев казва, че самото допускане от висш български държавник, че България може да бъде “използвана” за едно или друго, е меко казано притеснително. По думите на бившия военен министър, “дори някой да иска, България не може да бъде “използвана” за каквото и да е било предмостие в украинското направление, камо ли за военни удари” Ноев допълва, че ако някой наистина внесе декларация с такъв текст, ( а ПГ на АБВ внесе във вторник такава декларация) то той просто ще създаде впечатлението, че играе заедно с про-кремълската партия и с други кръгове в играта за клатене на геополитическата ориентация на България, заедно с онези, които размахват плашилото с “повиквателните”, с “мобилизацията” и които отново подеха атаката срещу членството на България в НАТО и ЕС – същите, които искат България да стане част от Евразия на Путин.

“Аз мисля, че Първанов е от българските политици, които извървяха важен път на еволюция от антинатовските протести през 1999 г. до държавен глава при приемането на България в НАТО и не би трябвало да се хваща отново на популисткото хоро”, допълва Бойко Ноев. Според него, като военен експерт, никаква декларация на парламента не е нужна и ако все пак днешните управляващи искат по някаква причина да препотвърдят европейската позиция на България по украинската криза, то просто могат да заявят, че България е против търсенето на каквото и да било военно решение, независимо от коя страна идва. Бойко Ноев е на мнение, че една такава позиция би трябвало да подчертае и необходимостта от укрепване на солидарността в НАТО и ЕС, от което България е жизнено заинтересована. “И особено важно, България трябва да заяви, че всякакви усилия за засилване на отбранителния ни потенциал са от първостепенна важност в момента”, казва военният експерт.

“Днес всички са съгласни, че и от североизток и от югоизток вървят вълни на насилие и война. И вместо като Румъния и други страни активно да търсим съюзниците си за стратегически решения, ние мрънкаме на неразбираем език, нещо пак се снишаваме, пак не знаем какво искаме. Най-висшият ни военен ръководител не иска повече НАТО и танкове в България, друг пък ще моли да ни подаряват самолети, като че ли не им е ясно, че този филм е гледан и така не става, казва Бойко Ноев в интервюто си пред “Фокус”. Според него, поради ширещите се в София опростени, битови представи за геополитиката България пак е на път да пропусне появяващите се в кризисни времена възможности.

Бившият военен министър е на мнение, че не е необходимо допълнително въоръжаване на Украйна, каквито намерения имат САЩ. Ноев е категоричен, че преследването на политически цели в Украйна с военни средства е най-лошото възможно развитие, включително за държави като България, тъй като задълбочаването на военната конфронтация може да доведе единствено до нови стотици и хиляди жертви, до десетилетия дестабилизация и размирици. “Безумец е този, който си мисли, че може да удържи военна победа над Путин на украинска земя”, изтъква бившият министър на отбраната. Бойко Ноев прогнозира, че предстоящите мирни преговори в Минск с участието на Русия и ЕС надали могат да доведат до трайно решение на конфликта, тъй като по чисто практически причини, Кремъл ще иска да свърже по суша Крим с Русия, което означава, че съдбата на Мариупол и други територии в кридора покрай Азовско море са предрешени.

“Не вярвам също, че днешните територии на т.нар. “републики” ще бъдат достатъчни за жизнеспособно обособяване, дори като някакви части от Русия, в перспектива, казва Бойко Ноев с уговорката, че това не са фундаменталните движещи сили.

“Анексията на Крим, агресията в Донбас не са просто етапи на един конфликт, ограничен на територията на Украйна. Речите на Путин в последните месеци, на Лавров от Мюнхенската конференция, цялостното поведение на Кремъл ясно разкриват, че въпросът въобще не е до Украйна и до раздвоението на тази страна между Европа и Русия. На Европа все още предстои да изживее най-тежкия кошмар от възраждането на имперския реваншизъм на най-ретроградните сили в Русия, за които разпадането на съветската империя е “най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век” (по думите на Путин), изтъква в анализа си Бойко Ноев. Бившият военен министър и посланик в НАТО препоръчва България много трезво да гледа на тези неща, не просто през призмата на русофили-русофоби или през актуалната газова призма като на игра на “хъбчета” и “дай си ми тръбата”.

“Битката на Европа и Америка с имперския реваншизъм не е с оръжия и на избраното от Путин бойно поле, в каквото той превърна Украйна. Битката на демократичния свят срещу имперския реваншизъм е на широкия фронт на идеите, благосъстоянието и свободата на избора”, изтъква бившият министър на отбраната Бойко Ноев в интервюто си пред агенция “Фокус”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.