Бойко Ноев: Армията може да помага за охраната на границата

Президентът е върховен главнокомандващ, не е негова работа да знае, че ако армията отиде на границата, тя не отива в боен ред с мунициите, готова за стрелба и боеве. Отива като организирана човешка сила. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев в студиото на bTv. По думите на бившия министър армията е инструмент на обществото за краен случай и тя е негова последна опора, която помага при наводнения, преспи и други бедствия. Така Ноев опроверга думите на Росен Плевнелиев, че ще се стигне до дипломатически скандал и военни не трябва да бъдат пращани на границата.

Бойко Ноев изтъкна, че него дори на консултативния съвет при президента е било установено, че бежанският проблем е фундаментална заплаха за сигурността на страната и трябва да се предприемат всички необходими мерки, а използването на армията е една от възможните мерки.

Бившият министър подчерта, че ако военни отидат на граничната линия, за да подпомогнат полицаите, това няма да доведе и до дипломатически скандал, защото границата винаги е било нещо много важно и за България, и за Турция, а Анкара е не по-малко заинтересована от България да е спокойно и тази граница да е спокойна и охранявана. Според Ноев дори може да се иска съфинансиране от Анкара за съоръженията.

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.