Бойко Найденов си отишъл заради смазваща проверка на Цацаров

Предстоящ смазващ доклад за работата на НСлС е причината шефът на службата и зам. главен прокурор Бойко Найденов да подаде оставка. Това съобщиха пред komentator.bg източници от следствието. Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров е направил внезапна проверка на НСлС, която е установила, че следователите не ходят на работа. За да си спести унижението от оповестяването на данните, Найденов подал оставката.
 

Какво установила проверката?

Проверката установила, че мнозинството следователи от националната  следствена служба въобще не ходят на работа, което е и много логично. Те имат по 1-2 дела годишно. За сравнение съдиите в Софийски районен съд имат по 500-600 дела годишно. Изводът, който бил направен е, че следствието е излишно или трябва да се промени кардинално НПК или следователите да се махнат.
Според източници от следствието Найденов си отишъл именно, за да не бере срам след унищожителния и унизителен доклад за работата на НСлС, който предстои да бъде завършен и оповесен.
Не особено натоварени са и прокурорите от ВАП и в малките населени места, където също имат по 7-8 дела годишно.

Цацаров: Следствието не работи достатъчно

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви вчера вечерта  пред bTV, че Бойко Найденов едва ли би се оттеглил като директор на НСлС  заради това, че на заседание на правната комисия  Цацаров е критикувал работата на следствието. "Работата е била критикувана и преди мен, работата на следствието е критикувана от самата ЕК. Натоварването на следствието е малко. Целта на прокуратурата не е да ликвидира следствието или служби в това следствие, а да го накара да работи. Искам да кажа, че в петък Найденов ми съобщи решението си да напусне прокуратурата, не съм го подканял по никакъв начин", заяви Цацаров.
За военните прокуратури, Цацаров каза, че това да има военна прокуратура е залегнало в Конституцията. "Има и световен принцип – хората под пагон се съдят от магистрати под пагон. Трябва ни военна адекватна прокуратура и военни съдилища. Всяка военна прокуратура "гълта" по 920 000 лева средно на година бюджет. Търсим преструктуриране", заяви пред bTV Цацаров.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.