Бойко Борисов призова да се анулира целия конкурс на Фонд „Научни изследвания”


Моето мнение е, че трябва да се анулира целият конкурс за проекти във фонда "Научни изследвания". Това каза премиерът Бойко Борисов при среща в Министерството на образованието и науката с научната общност във връзка с проблемите около Фонд „Научни изследвания”.
„Това, което е зависело от мен, съм го направил. Сега трябва да се разберете. Това, което поискахте – министър, фонд, съм ви изчистил терена. Моят съвет към вас е – намерете най-добрия арбитър между вас. Ние не може да сме ви арбитър.
Проявете още малко търпение. Преди 15 дена имахме една ситуация, сега нещата са други. Моля ви за търпение и мъдрост”, каза Борисов.
„Разбирам, че съм взел най-правилното решение с отстраняването на министъра”, заяви Борисов.
„От дискусията виждам няколко проблема. От една страна – всички искат академична автономност, от друга страна – ние да определим критерии за това кой да е професор. Вие сте разумни хора и съм убеден, че ректорският съвет би могъл да намери едно добро име”, каза премиерът.
Проверката на фонда е предадена в прокуратурата, заяви Борисов. „И 2008 г. е имало проверка, Станишев среща ли се с вас, даде ли я на прокуратурата?”, попита Борисов.
Шестима членове на ръководството на Фонд „Научни изследвания” са подали оставка, каза по-рано днес министърът на образованието  Стефан Воденичаров. Оставка е подал и управителят на фонда Христо Петров, който е изпълнявал длъжността юрист-консулт. Подалите оставка са представители на БАН, Софийския университет и Министерството на финансите.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.