Бойко Борисов: Ако бях агент, щеше да ми е приятно да го кажа

Ако бях агент, и ако аз съм могъл да помогна на службите, само щеше да ми е приятно да го споделя. Обаче, целта е да ни изкарат всички маскари. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти във връзка с разсекретените документи от папката "Буда".

Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всички, които стоите тук. Днес мога да разпоредя на службите – да образуват подобни дела на всичките ви журналисти. На другия ден, или когато дойдат след един месец при теб и те питат – ти искаш ли да си агент и ти кажеш – не, те го свалят на отчет. И вчера БОП-а този документ показа. Само че от няколко дена това се върти през медиите на г-жа Йосифова (вероятно визира Моника Йосифова) , видяхте как всички новини от разсекретяването на стенограмите и СРС-ата за стотици милиони кражби потънаха и се говори само за това, изтъкна Бойко Борисов.

Премиерът обясни откъде идва и името „Буда” – така се казвало делото за взривения през 1997 година джип на банкерката Цветелина Бориславова, с която Борисов съжителстваше в продължение на години. По думите на Борисов в това дело има три изречения отдолу, в които пише, че тя живее на семейни начала с Бойко Методиев Борисов – шеф на фирма "Ипон".

И понеже знаете, че делата се кръщават, тогава някой решава така да го кръстиказа премиерът. Според него ясна е и целта на огласяването на това дело в момента – „всички да бъдем маскари – в смисъл и Борисов е бил агент. Премиерът дори се пошегува с названието на разработката:”Буда… но аз съм православен, знаете, вярвам в друг Господ, в друг Бог”.

Бойко Борисов обясни появата на информациите по тази тема с предстоящите парламентарни избори. Премиерът припомни още нещо важно, според него.

Когато ние дойдохме на власт, излязоха 9 доклада срещу Сергей Станишев и как тогава един гражданин ни донесе най-секретния доклад, който го е намерил на улицата или където беше, изтъкна Борисов. Според него, ако прокуратурата тогава е работила така, както трябва, но… „и аз винаги в случая съм заставал на страната на Станишев”. Борисов дообясни нещата така:”Тези доклади са дошли при Станишев и той ги е дал на службите да работят. После ги е забравил, те са се скатали умишлено, за да може като дойде нова власт – ето ти един компромат. В други държави по закон Станишев щеше да влезе за 10 години в затвора”, каза още премиерът.

За всички е ясно, че щом така ме атакуват, много интереси съм нарушил, каза още Бойко Борисов – „това показва цялата организирана схема за дискредитация, която искат да ми направят, но няма как да я направят”. По думите на премиера, „ако има 0.00001% вярно в това, което говори опозицията, вярвайте ми, президентът Барак Обама няма да ме посреща с военни почести, канцлерът Меркел няма да ме посреща с военни почести, няма всички директори на най-големите в света служби, когато идват в България, да дават най-добрата оценка за мене като полицай, няма да имам ордените на Испания, на Франция за полицейските си дейности”.

На въпрос започва ли „битката с папките” и кой обича тази битка, Борисов заяви: „За всички избори досега съм минавал през такъв етап. За всички, което дава възможност на хората да оценят срещу какво се борим. За всички е ясно, че щом така ме атакуват, много интереси съм нарушил и то интереси в полза на хората. Това е проблемът”.

Аз съм ръководил службите 5 г. и много агенти съм направил, координирал съм ги и всичко, което пише в закона. След това близо 4 г. ръководих ДАНС пряко, каза Борисов и добави колко недобре звучи шефът да е агент на дадена служба. По думите му няколко са важните неща, от това, което е чул, защото сценарият винаги е един и същ – Дончева, Бриго, Атанасов – един кръг хора, които излизат и изговарят нещо, което партийните им лидери, не можели да го кажат.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.