Боговете – не, но политиците сигурно са полудели!

Имаше такъв филм: „Боговете сигурно са полудели”. В него се разказваше как празна бутилка от кока-кола пада магически от небето и този щедър „дар от боговете” преобръща живота на един бушмен. Човекът тръгна да я връща на боговете и поне във филма това роди много комични ситуации, въпреки, че всяко пътуване към върховната власт (Бог) е сериозна работа.

В български условия филмът би трябвало да се казва „Политиците сигурно са полудели”. В работния сценарий би могло да се споменава, че комедийните ситуации се раждат най-вече в навечерието на избори, но това не е правило – големият смях е всекидневие в голямата политика.

Ето ви пример от официалната страница с новини на МВР: „България започна строителството на временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница. Първа копка на съоръжението направи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова”.

И за да не си помислите, че мъжете в МВР и в управлението на България (Пише, че Тя е почнала строителството?!) са оставили министърката сама, по-нататък в информацията се изтъква, че Бъчварова е била съпровождана от своя заместник Филип Гунев и от началника на политическия си кабинет Златко Тодоров, а забиването на лопатите в земята е било нещо като ансамблово съчетание – участвали са още и областните управители на Хасково и Ямбол – Добри Беливанов и Димитър Иванов.

Страхотна комедия, не смятате ли? Вместо бутилка от кока-кола, от небето падат половин дузина лопати, но по щастлива случайност не убиват никого от ръководството на МВР и на областните управи на Хасково и Ямбол, които обсъждат една нова ограда в нашия свят без граници. Упоменатите политици (защото и областните управители са политически назначения, нали?) правят нещо невиждано, което пресцентърът на МВР описва така: „дадоха символичен старт на първа копка от продължението на временното съоръжение от възпрепятстващ тип в близост до ГКПП – Капитан Андреево и Лесово”.

Ако някой може да обясни какво значи „символичен старт на първа копка” – нека го каже сега – дори да не е за историята, но поне за бъдещите анализатори на съвременния български бюрократично-управленски новоговор. Ако никой не може – нека всички замълчат, докато управленците изконсумират току-що дадения старт на първа копка на ограда.

„Министърът на вътрешните работи поясни, че е предприет линеен подход за строителството – след поетапно предаване на части от изградения път, веднага започва монтажът на съоръжението. С пожеланието за успех тя припомни изискването за качествено изпълнение на дейностите, като изтъкна ролята на областните управители, които са натоварени с контролните функции”.

Според типовото развитие на комедия от типа на „Боговете сигурно са полудели” всички бушмени – извинете: всички участници в церемонията – тръгват да връщат на боговете падналите от небето дарове: празна бутилка от кока-кола или дузина лопати. И по пътя изпадат в невероятни комедийни ситуации. Едва оцеляват, когато предшественичката на новата ограда, пада от ветровете, въпреки рехавата структура на бодливата тел; говорят на различни езици и не се разбират с командировани от вътрешността на страната полицаи, жалещи се, че ръководството се отнася с тях като с бушмени; объркват се и изпадат в паника, защото не могат да разберат от коя страна на оградата са: откъм възпрепятстващата или в обетованата земя…

Голям смях, нали? Да връщаш лопати на Върховния господар вместо простичко да се помолиш: „Господи, прибери си вересиите”…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.