Богослов: Смайващо е БПЦ да се държи, все едно сме монархия

„Всяка неделя на големите празници Симеон Сакскобургготски ще бъде споменаван четири пъти. Това е смайващо. Ще го споменават като цар и когато той се споменава на Великия вход, излиза, че държавата е монархия”. Така богословът Тони Николов коментира пред Нова ТВ решението на Светия Синод в началото на всяка служба Симеон Сакскобургготски да се споменава като цар. Както вече съобщихме, срещу това решение реагира и президентът Росен Плевнелиев в коментар след тържествата послучай 1150 години от покръстването. Държавния глава изтъкна, че по Конституция България е парламентарна република и допълни, че ще се моли Светият Синод да преразгледа решението си.

Пред Нова ТВ бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов припомни, че практиката да се споменава името на царя при богослужения е въведена по предложение на патриарх Евтимий.

„Патриарх Евтимий е автор на формулата за споменаване на българските царе. Ако искате, оспорвайте тази формула. Сега се възстановява тази традиция, която е прекратена през 1946-а”, обясни Спасов.

Тони Николов контрира, че при монархия тази формула е нещо съвсем нормално. „При република църквата е паралелен свят на държавата”, допълни богословът и припомни, че през 2001 година в присъствието на патриарх Максим, Симеон Сакскобургготски се е заклел като премиер именно в републиканската Конституция. „За мнозина този акт има значението на абдикация”, обясни богословът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.