БНР: Разследват подуправител на БНБ за престъпление по служба?

В и-мейл до “Хоризонт”, служител на БНБ твърди, че от два дни подуправителят на банката и ръководител на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев е обвиняем за престъпления по служба. Засега информацията не е потвърдена официално нито от прокуратурата, нито от Българската народна банка, информира радиото, но дава гласност на написаното в писмото. В него се твърди, че управление „Банков надзор“ в БНБ не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България под давлението на управителя на БНБ Иван Искров и подуправителят и шеф на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев. Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години, твърди подателя на електронното писмо.
Анонимният автор на писмото твърди, че Цветан Гунев от два дни е обвиняем, защото не е предприел надзорни мерки за спиране на източването на банката и нейното оздравяване. Той бил с отнет достъп до класифицирана информация, което означава, че не може да изпълнява функциите на подуправител на БНБ, но продължава да е такъв.

От пресцентъра на БНБ казаха за “Хоризонт”, че няма да коментират темата, преди да има коментар от прокуратурата. От държавното обвинение засега мълчат, допълва БНР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.