BNP Paribas ще плати над $8 млрд. глоби за сделки с Куба, Иран и Судан

Френската банка BNP Paribas Париба ще плати между 8 и 9 милиарда долара на министерството на правосъдието на САЩ като глоба за сделки с други страни, нарушаващи американските санкции срещу тях, съобщиха световните агенции, като се позовават на публикация в. “Уолстрийт джърнъл”. Визират се сделки с Куба, Иран и Судан, с общ обем около $30 млрд., извършени в период от пет години, извършени от BNP Paribas в нарушение на американските санкции срещу тези страни. Освен това банката ще трябва публично да признае вината си и да приеме временни ограничения, вероятно продължаващи няколко месеца, върху транзакциите в долари. Освен това Бе Ен Пе Париба ще уволни над 30 свои служители.

Министерството на финансите на САЩ настояваше BNP Paribas да му плати повече от $10 млрд. Твърди се, че през миналата седмица е постигнато извънсъдебно споразумение между френската банка и представителите на американското правителство.

Първоначално експертите на Министерство на финансите на САЩ са проучвали сделки на френската банка с общ обем над $100 млрд., но на по-късен етап са съсредоточили вниманието си върху операции с общ обем $30 млрд.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.