БНБ: Одитът на КТБ показа липсата на 3,5 млрд. лева

Резултатите от прегледа на независимите одитори в Корпоративна търговска банка /КТБ/ говорят, меко казано, за действия, несъвместими с добрите практики. Това каза в изявление пред медиите управителят на БНБ Иван Искров. Липсват съществени части от кредитния портфейл на банката в размер на 3,5 млрд. лв., съобщи Искров. Поради тази причина първоначалният план за оздравяване на банката се променя – всички добри активи и пасиви на КТБ ще бъдат прехвърлени в свързаната с КТБ “Креди Агрикол България”, която е в много добро състояние и ще бъде придобита от държавата, обясни Искров. По думите на управителя на БНБ, тук попадат и всички депозити на граждани и фирми и всеки ще може да разполага със своите сметки в пълен размер. Единственото изключение ще бъде мажоритарният собственик в КТБ и свързаните с него лица и фирми – техните средства няма да бъдат гарантирани от държавата, заяви Искров.

Както е предвидено, вложителите ще имат достъп до своите сметки на 21 юли 2014 г., изтъкна управителят на БНБ Иван Искров. Той допълни, че Корпоративна търговска банка ще бъде дадена на главния прокурор заради действия, несъвместими със закона и навеждащи на мисълта за злоупотреби.

Ликвидност за “Креди Агрикол България” ще бъде осигурена от Фонда за гарантиране на вземанията, от БНБ и няма никакъв проблем да бъдат осигурени толкова средства, колкото е нужно, обясни управителят на БНБ Иван Искров, зитират от БНР. Медията припомни, че КТБ беше поставени под специалния надзор на БНБ на 20-и юни, след като изчерпа ликвидността си и преустанови плащания. Тогава държавата пое ангажимент банката да възобнови работа на 21-ви юли.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.