БНБ направи системата стъклена и разяри стадо слонове

БНБ изпада в ситуация на политическа изолация и гражданско недоверие!

Никоя Централна банка по света и у нас не може да си позволи да играе танца на Бойко Борисов. Или иначе казано, не може да си променя позициите, решенията, анализите и обещанията със скоростта и амплитудите, с които го правят политиците, жълтите вестници и само някои от коментиращите българския футбол пред Централна баня.

Българската Централна банка започна с поредица от медийни гафове и го докара до груби стратегически грешки. Едната от тях, по мнение на мнозина, е обявеното като решение намерение да бъдат компенсирани на 100% всички вложители в КТБ, независимо от размера на влоговете им. Втората е промененото решение за срока на одита и периода на особения надзор, довело до декларацията: “КТБ ще отвори врати на 21 юли”. Третата голяма грешка е днешното решение срокът на особения надзор все пак да е три месеца, от което произтича премълчаната новина, че КТБ няма да заработи с клиенти на 21 юли.

С тези си действия БНБ навреди на доверието в банковата система, като цяло и на доверието в себе си – като Централна банка, упражняваща банков надзор.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има всички основания да не вярва на шефа на БНБ Иван Искров и на Управителния съвет на банката. Ако не беше поредицата от грешки на упоменатите банкови шефове, Борисов можеше да бъде обвинен, че с изявленията си, както и с настояването си ръководството на БНБ да подаде оставка, руши доверието в банковата система и всява недоверие в гражданите. Но при новосъздалата се ситуация експремиерът е просто една голяма Червена Лампа, която сигнализира, че има пожар.

Всъщност в момента е по-лесно да се изброят партиите, които не искат оставката на ръководството на БНБ, отколкото тези които настояват за тях и то веднага. За незабавната оставка на Иван Искров настояват партиите от Реформаторския блок, ББЦ, Георги Кадиев от БСП, представителите на Протестна мрежа.

Казано с пет думи, БНБ направи системата стъклена и разяри стадо слонове.

Което, освен всичко друго – а то вече прилича на неконтролируема верижна реакция – връща като бумеранг думите на Иван Искров, че сега на ход са политиците.

На ход сега са шефовете на Централната банка. Политиците настояват за оставките им.

И пред банката ден след ден ще се събират все повече участници в #BankWithMi…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.