БЛС прогнозира катастрофа в здравеопазването

До края на годината се очертава дефицитът на Здравната каса да достигне 400 – 500 млн. лева, коментира в „Денят започва” на БНТ д-р Юлиян Йорданов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. Това според него означава, че от септември месец няма да има пари за здраве, което д-р Йорданов диагностицира като катастрофа за държавата.

Актуализация на бюджета на НЗОК може да стане само по предложение на Надзорния съвет на Здравната каса, но дори това да се случи, то актуализираният бюджет на Касата трябва да се приеме от Народното събрание, обясни д-р Юлиян Йорданов. Той алармира, че има опасност да изпаднем в ситуация, в която лечебните заведения няма да разполагат с финансови средства и да са в състояние да изпълняват функциите си.

“Отиваме към катастрофа в здравеопазването.Именно заради това БЛС поема тази инициатива отново навреме да се реши този проблем, за да не стигаме до това, което се случи в края на миналата година, каза зам.-председателят на лекарския съюз. Според него, ако парите за болниците свършат и някои болнични мениджъри са принудени да пуснат персонала си в неплатен отпуск, много трудно тези болници ще започнат да функционират отново.

Междувременно то пресцентъра на БЛС съобщиха, че ръководството на съсловната организация настоява за спешна среща с премиера, финансовия министър и председателите на всички парламентарни групи. От БЛС са изпратили писма до съответните институции „във връзка със създалата се сложна обществено-политическа обстановка в страната, както и задълбочаването на финансовата нестабилност в системата на здравеопазване“.

От лекарската организация смятат, че са необходими бързи мерки за гарантиране устойчивото функциониране на сектора, тъй като дефицитът на здравната каса расте, а дълговете на болниците непрекъснато се увеличават.

„На срещата бихме желали да обсъдим всички възможности за преодоляване на рисковете, свързани със здравето на нацията”, се казва в писмото, подписано от председателя на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.