БЛС няма да приеме Националната здравна карта

Ръководството на Българския лекарски съюз е взело решение да не гласува приемането на Националния здравна карта, тъй като са налице съществени пороци при изготвянето й. Това се посочва в писмо до министъра на здравеопазването Петър Москов, което е качено и на сайта на БЛС.

Като първо причина за решението се изтъква закъснението при изготвянето на Националната здравна карта, както и големият брой налични такива – три национални здравни карти и 28 областни.

От лекарския съюз подчертават, че има съществени различия между тях. Отделно на това Националната карта, макар и да отразява Областните такива, не се съобразява с тях и не е ясно при определянето на нуждите на населението от здравеопазване кои данни ще бъдат взети под внимание.

Освен това методиката на Областните здравни карти е обект на съдебно оспорване, припомня още в решението си Българският лекарски съюз.

грозевПо-рано днес председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев коментира по БНР, че определянето на служебен рамков договор за 2016 година не е законосъобразно, тъй като според законодателството, ако не се приеме предлагания от НЗОК рамков договор и той не се подпише от страните, автоматично се продължава действието на договора от миналата година. Т.е. за 2016 година би следвало да се работи по рамковия договор от 2015 година.
Д-р Грозев допълни, че в предлагания рамков договор санкциите са завишени и то над това, което е предварително договорено. Освен това се дава възможност за еднолично решение от страна на Надзора да променя обеми и цени.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.