БЛС настоява за оставката на здравния министър

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява за оставката на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и заплаши, че медиците ще излязат на национален протест, ако до 30 май не бъде актуализиран бюджетът на Националната здравноосигурителна каса. Тези решения бяха взети на извънредния събор на съсловната организация, който се провежда във Варна.
Решенията за протестите бяха гласувани в декларация на участниците в събора, която публикуваме по-долу.

С 234 гласа „за”, 8 „против” и 2 „въздържали се”, делегатите на Събора на БЛС приеха следната:

Декларация
Ние, българските лекари, подкрепяме категорично исканията на европейските си колеги за:

осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани;

прекратяване на корупцията;

прекратяване на репресиите върху лекари;

достойно заплащане и достойни условия на труд за всички лекари в България;

Българският лекарски съюз за пореден път предупреждава, че средствата за здравеопазване в България не гарантират достъп на българските граждани до качествена медицинска помощ.
Основен генератор на посочените проблеми за България е тежкият финансов дефицит, в който се намираме вече повече от шест години. Този дефицит, в комбинация с лошото управление на средствата, води до нарастваща неудовлетвореност от качеството на медицинската помощ в страната. Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри.
Настояваме за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира сигурност в здравната система и за отпадане на всички нормативни актове, които пречат на реализацията на това искане.

Във връзка с декларацията Съборът на Българския лекарски съюз реши:
1. Управителният съвет на Българския лекарски съюз да оттегли подписите на своите представители от Националния рамков договор за 2014 година.
2. До 14.05.2014 г. регионалните колегии на БЛС да организират пресконференции за запознаване на обществеността със ситуацията в здравеопазването.
3. На 15.05.2014 г. регионалните колегии на БЛС да организират и проведат протестни акции в рамките на Деня на протест на европейските лекари.
4. Настояваме за незабавна отмяна на ПМС № 94 от 24.04.2014г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване (което постановление радикално променя условията за работа в лечебните заведения).
5. В случай, че исканията ни за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени до 30.05.2014г. Българският лекарски съюз ще организира и проведе национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК.

Снимка: БЛС

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.