БЛС настоява да се отпуснат на НЗОК още 60-65 млн. лева

Бюджетът на Националната здравносигурителна каса трябва да се актуализира с не по-малко от 60-65 млн.лв. Това коментира председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев във връзка с писмото, изпратено от БЛС до премиера Бойко Борисов.

„Обръщаме се към Вас, с цел да предложите за дебат в Министерски съвет необходимостта от актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за покриване на текущия и очакван до края на настоящата година дефицит”, заявяват от БЛС.

В писмото си до премиера Борисов ръководителите на съсловната организация настояват настояват актуализацията на бюджета на НЗОК за тази година да не бъде за сметка на парите на Здравната каса за 2016 год. Д-р Грозев изтъкна като аргумент в подкрепа на искането на БЛС, че става дума за заплащането на медицински дейности, които вече са извършени – т.е. пациентите вече са получили нужната им медицинска помощ, но на лечебните заведения тя не е заплатена поради липсата на средства в НЗОК, както и с аргумента, че това е надлимитна дейност.

“Не е допустимо недостигът на средства в НЗОК да се компенсира за сметка на извършителите на медицинска помощ. Не е допустимо извършената от лечебните заведения дейност да се бъде заплатена, тъй като не са налице средства в бюджета на НЗОК при условие на задължение на Министерски съвет чрез дотация да ги осигури”, се изтъква в писмото на БЛС.

Пълният текст на писмото може да бъде прочетен тук

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.