БЛС иска да няма лимитиране на приема по диагнози

Българският лекарски съюз настоява болниците да имат правото да вземат гъвкави решения при разпределянето на пациенти в отделения, за да няма лимитиране на приема по диагнози. Това заяви заместник-председателят на съюза проф. Огнян Хаджийски пред БНР. Според него на практика има лимитиране на леглата и финансирането на болниците. Реално лимитирането съществува – веднъж като пари, втори път с определянето и фиксирането на болнични легла – т.е. лимитиране по диагнози.

Няма единна методика за определяне на броя на леглата в отделенията на болниците, сключващи договори с Касата. Всяка Районна здравна каса определя това според различни критерии. Така леглата намаляват, подчерта той и даде пример с най-голямата болница в Смолян, където отчитат 30 на сто намаляване на леглата, за Златоград процентът е същият, а за Девин цифрите са още по-драстични – 65 %.

БЛС е предлагал определянето на броя на леглата да става на базата на статистиката от миналата година.

Като друг голям проблем проф. Хаджийски посочи разпределението на парите, които НЗОК праща към районните каси. За Враца например за май 2016 година те са били със 177 хиляди лева по-малко в сравнение със същия месец на миналата година, без да е ясно на какво точно се дължи разликата.

БЛС настоява да има мобилност в рамките на една болница, така че да не бъдат връщани пациенти.

“Няма лекар, който да остави човек на улицата при 20 запълнени легла, независимо че е 21-вият пациент. Трябва да се правят въртележки, неща, които нормално не би трябвало да се случват. При запълнени легла, но при наличие на свободни операционни, даден пациент не може да бъде опериран и отива да търси друга болница, където да чака да бъде опериран”, разказа още д-р Огнян Хаджийски.

Според него дълговете на болниците се натрупват не от неправилно менажиране, а заради правото на избор и търсенето на конкретни болници заради специалистите в тях.

Целта на политическите срещи на ръководството на Лекарския съюз е да бъдат изготвени предложения за следващия рамков договор, които да бъдат подкрепени от парламентарно представените политически сили. Това би позволило навременното му обсъждане вместо в последния момент, в който на лекарите се дава договор в суров вид, в който те не могат да правят никакви промени, изтъкна проф. Хаджийски.

Той припомни, че БЛС не подписа рамковия договор с НЗОК.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.