Блокадата на гръцките фермери създава сериозни проблеми по границата

Затворен към момента за всички автомобили е граничен пункт Илинден-Ексохи. Той ще бъде отворен отново в 15 часа. Два часа по-късно, в 17 часа, отново ще бъде блокиран от протестиращите до 22.30 часа. Днес малко след 11 часа на около 12 километра от граничен пункт Маказа на гръцка територия протестиращи са блокирали пътят към град Комотини. Препоръчва се на пътуващите в този район да използват граничен пункт Златоград, съобщиха от “Гранична полиция”.

Няма промяна на ситуацията в блокирания от вчера граничен пункт “Промахон – Кулата”. От понеделник следобед се пропускат само леки автомобили. По неофициална информация от протестиращите фермери, движението на граничен пункт “Кулата” ще бъде спряно за всички автомобили днес от 12 до 18 часа. Всички фермери заедно със земеделската си техника спират движението от и към България на метри от гишетата за пропускане и контрол на пункта. Недоволството е насочено към планираната пенсионна и данъчна реформа в Гърция, информира БНР.

За тежкотоварните автомобили засега блокадата е безсрочна. В българската част ТИР-овете се отбиват в аварийната лента на платното. Ако блокадата продължи по-дълго, товарните коли ще бъдат спирани във вътрешността на областта на обособени паркинги. Опашката от тежкотоварни автомобили на граничен пункт “Кулата” е десет километра и започва още от отклонението за село Генерал Тодоров на АМ “Струма”.

Сходна е ситуацията и от гръцка страна, където български шофьори сигнализираха, че вече втори ден стоят на 10 км. от границата и бедстват, без храна и вода. Българските шофьори се оплакват, че заради действията на гръцките фермери са принудени да търпят големи загуби и настояват за намеса от страна на държавата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.