Близо 5600 българи са предпочели да учат в чужбина

Средно между 5500 и 5600 българи заминават да учат в чужбина, което е близо 15% от абитуриентите, съобщи Ирина Кънева от “Интеграл”, координатор на международния проект Световно образование в България”. С броя на зрелостниците, които избират да продължат образованието си в чужбина, България си запазва мястото в топ 10 на европейските страни, които изпращат най-много студенти във Великобритания. На Острова делим челни позиции със страни като Германия, Франция, Гърция и Италия. Любопитен факт е, че във Великобритания в момента бройката на българските студенти е колкото бройката на студентите от Румъния, която е с 23 милиона население, а след нас остава страна като Полша, която влезе значително по-рано от нас в ЕС.

Предпочитаните държави

Освен във Великобритания, българите препочитат образованието в Германия. Следват Холандия и Франция, Дания, Швеция. Италия и Испания са по-слабо застъпени поради по-малкото специалности на английски език и правилото е тези страни да бъдат избирани от възпитаници на италианския лицей и испанските гимназии в страната или от такива, които са изучавали задълбочено двата езика. Данните на Световно образование сочат, че учениците, които на всяка цена искат да учат в чужбина, не се записват в български университети. При отпадане от прием за Англия, където резултатите стават ясни най-рано в ЕС, кандидатът се насочва към Холандия или Дания.

Има интерес и към САЩ, но там бройките са ограничени поради много по-скъпото обучение и отдалеченост.

С 10% повече са избрали Холандия

По данни на “Интеграл” тази година с 10% са се увеличили кандидатите за Холандия. Очакванията са към страната на лалетата да отпътуват над 550 българи, които ще се обучават в 28 холандски университета. Според Интеграл, причина за ръста на студенти в Холандия е новата политика за финансиране на студентите в Холандия, която бе въведена от миналата година за чуждестранните студенти от ЕС. От миналата есен българите в Холандия могат да получават допълнително финансиране от холандски студентски фондове, което достига до 1016 евро на месец. Част от сумата се оформя както досега – като заем, а друга ще бъде отпускана безвъзмездно. Друг финансов стимул е кредитирането на таксите за обучение в размер на 1951 евро годишно, под формата на заем, който се изплаща 2 години след завършването. Холандското правителство поема значителна част от лихвата, което прави заема изключително изгоден.

Българи ще се обучават в 28 холандски университета като най-предпочитания е университетът Грьонинген, който е първи в класацията на университетите в страната и в топ 100 на международната класация на университетите в света. Следват учебните заведения университет Еразмус Ротердам, Университета за приложни науки в Грьонинген и Университетът в Хага.

Лек спад за Дания

Лек спад в рамките до 5% се отчита за другата популярна образователна дестинация – Дания, където се очаква да пътуват около 150 български студента. Причината е в намалената бройка за прием, отпадането на някои специалности от учебните програми на английски и завишените изисквани за прием, като хорариум от часове, минимален успех и езикова подготовка. Предпочитан университет в Дания е университетски колеж “ВИА”, следван от Университета на Северна Дания и бизнес академията Архус. Българи ще се обучават в общо 13 датски университета.

Сред предпочитаните от българите специалности в двете държави са международен бизнес и мениджмънт, информационни и комуникационни технологии, маркетинг, европейско право, хотелиерски мениджмънт, икономика и бизнес, туризъм и мултимедия дизайн и комуникации.

Великобритания

За Великобритания средногодишно през последните 5 години пътуват около 1800 българи, като бройката на кандидатстващите е около 2300. Очакванията на Интеграл са тази есен бройката да е значително по-голяма, защото това е една от сигурните години, в която българите като членове на ЕС ще могат да кандидатстват при условия от миналите години и да ползват европейско финансиране. Референдумът във Великобритания постави множество неизвестни пред кандидатите, но очакванията да няма промени в условията за кандидатстване в близките две-три години.

Германия – отворен прием

Значителна част от пътуващите кандидатстват в Германия. Точна бройка не може да бъде дадена заради отворения прием и големият брой кандидати, които сами подават документите си. На база на консултантската практика на “Интеграл” може да се каже, че Германия е избрана от около 3500 сънародници. Най-търсени специалности там са бизнесадминистрация, компютърни науки, архитектура, интериорен дизайн, както и психология.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.