Близо 1 милион българи могат да останат без телевизия от 1 октомври

Между 350 000 и 1 милион българи може да останат без телевизия от първи октомври. Това съобщи в Денят започва председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков пред БНТ.

Причината е, че след цифровизацията много села ще се окажат без телевизионен сигнал. Все още не са ясни районите, в които цифровия сигнал няма да се приема. Веселин Божков призова да се направят законодателни промени, с които да се осигури стопроцентово дигитално покритие.

Социално слабите ще получат декодери, но няма да могат да ги ползват, защото няма да има покритие на цифровия сигнал в някои населени места. Тези хора ще бъдат принудени да си купят сателитни чинии и да ползват услугите на сателитни оператори, обясни Божков.

Той призова да се направят законодателни промени, с които да се осигури стопроцентово дигитално покритие. Към момента мултиплексите са задължени да осигурят 85% покритие и са изпълнили това свое задължение, каза председателят на КРС.

Процесът на цифровизация трябва да се забави, според Божков.

Срокът за изключване на аналоговия сигнал беше удължен с един месец – до 1 октомври, защото на социално слабите хора не бяха осигурени декодери навреме.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.