Премиерът Близнашки заговори и за банкова криза

Служебният премиер Георги Близнашки прибави и банките към сферите в държавата, където положението е критично, поне според него.

Истината е, че положението е изключително тежко, може само да се съжалява, че не се направи актуализация на бюджета, изтъкна министър-председателят пред участниците в Националният съвет за тристранно сътрудничество. Близнашки бе категоричен, че ще се наложи актуализация на бюджета и служебното правителство ще предложи свой вариант за ремонта на бюджета веднага след изборите на 5 октомври. По думите на премиера, има три сфери, в които състоянието е изключително тежко – финансова сфера, банкова и енергетика.

И докато за състоянието на бюджета, надценените приходи и огромната задлъжнялост на НЕК се говори отдавна и много, то твърдението, че банковата сфера е в криза буди изненада. След поставянето на КТБ под особен надзор, многократно, както от страна на БНБ и на шефове на търговски банки, така и от политици, се изтъква, че банковата сфера е стабилна и няма никакви основания да се твърди обратното.

За енергетиката, Близнашки изтъкна, че положението е повече от тревожно. Премиерът обаче коригира вчерашната прогноза на министър Щонов, че догодина дълговете могат да нараснат до 5 млрд. лева и обяви, че “дупката” ще достигне 3,8 млрд. лева. По думите на служебния премиер “експериментът да се задържат цените на електроенергията се е оказал изключително вреден”, тъй като са се създали илюзии в обществото.

„Ще трябва да извървим път на плавно покачване на цените”, обяви проф. Близнашки. Той изтъкна, че създаването на Енергиен борд цели всички заинтересовани страни да търсят решение за минимализиране на загубите в енергетиката.

Премиерът коментира и предприетите от правителството смени на областни управители, като обясни, че промените са “най-вече в някои региони, където областните управители са прекомерно политически оцветени”.

„Злоупотребява се в определен смисъл с назначенията и уволненията на областните управители. Искам да съм пределно ясен по този въпрос – това, което се опитваме да направим, е да поддържаме едно равновесие”, каза премиерът. След което обясни какво разбира под равновесие: “Няма да скрия, че критерии за мен бяха резултатите от последните европейски избори. Така се прави навсякъде по света, това са политически назначения, това са представителите на централната власт в регионите”, обясни служебният премиер.

„В утвърдените демокрации има случаи, когато правителствата се сменят, но областните управители остават, стоят по 20-30 години, защото са доказани професионалисти, които си разбират от работата. Дано доживеем и до този момент да имаме устойчива постоянна администрация, която да не се влияе от политическата култура, но това са мечти за бъдещето”, каза още служебният премиер.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.