Близнашки: Станишев се опитва да яхне вълната

Още тази седмица ще стане ясно дали БСП има намерения за въвеждане на задължително гласуване или става въпрос за “изблик на чувства, за да се уязви техният доскорошен партньор”. Това коментира по Нова тв проф. Георги Близнашки, представител на Инициативния комитет за провеждане на национален референдум за изборна реформа и бивш депутат от БСП. Той отбеляза, че задължителното гласуване може да се въведе с промяна на Конституцията и от обикновеното Народно събрание. Според експерта по конституционно право действащият парламент има време да прокара промяната. Предложението трябва да се гласува три пъти в рамките на месец с мнозинство от три четвърти.

Опцията за референдум по изборни въпроси не е отпаднала според професора, защото това е нещо, което го иска българското общество. Според него нещата трябва да се разгледат в пакет.

Задължителното гласуване трябва да върви заедно с мажоритарния вот, с електронното гласуване, а не да се изолира”, отбеляза Близнашки.

„И днес някои вестници са хванали, че Сергей Станишев се опитва да яхне вълната”, коментира Георги Близнашки. „Ние, които сме ангажирани с идеята за референдума, не можем да сме сигурни доколко намеренията на Станишев са трайни и устойчиви. Никой не знае как ще приключи тази история вътре в социалистическата партия”, каза Близнашки. По думите му, „вчера наблюдавахме много странна ситуация, която той шега нарекъл „миг на просветление”.

Като че ли Сергей Станишев е узрял за идеята за задължително гласуване, каза Близнашки, след което добави, че ако трябва да бъдем откровени обаче става дума за отмъщение, няма две мнения.

Станишев се опитва по някакъв начин да отвърне на удара, който беше нанесен от Лютви Местан, смята Георги Близнашки. Според него това не е добра политика, тъй като политика не се прави под напора на страстите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.