Близнашки: с партия се идва на власт, но с партия не се управлява

“Истината е, че обществените очаквания са огромни, защото в крайна сметка, ние идваме на власт след едногодишни протести срещу едно управление, чиято основна характеристика беше дефицитът на легитимност. От тази гледна точка, съвсем естествено е нашето правителство да си постави по-амбициозни цели и задачи, защото ние трябва най-напред да стабилизираме страната преди да сме състояние да произведем едни нормални избори”. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки в интервю за БНТ, попитан дали не е свръхзадача амбицията на служебното правителство не само да подготви изборите, но и да даде импулс за реформи, да подготви ново законодателство, да върне доверието в институциите. Проф. Близнашки изтъкна, че той и членовете на служебното правителство имат ясното съзнание, че изборите са основната им задача, но заедно с това, не могат да оставят нещата на самотек, тъй като се натрупаха множество кризисни явления в различни сфери на обществения живот.
На въпрос ще има ли все пак министър за изборния процес, премиерът отвърна, че е имало намерение да се създаде такъв пост и предложението той да се заеме от Красимира Медарова не е било лошо, тъй като “тя е един чудесен професионалист, която освен, че е магистрат, има и опит в произвеждането на избори, но понастоящем имаме една засилена чувствителност към управляващите, към различните представители на властта – от тази гледна точка, ние предпочетохме да откликнем на обществените критики, доколко състоятелни или не – тава вече е друг въпрос – но преценихме, че в създалата се обстановка е най-добре да се отиде към друго решение”.

“В крайна сметка, прецених, че най-добре аз да поема отговорността за изборите. Без това те са основна задача на правителството. В този смисъл аз ще поема ръководството и координацията на дейността на държавната администрация в помощ на Централната избирателна комисия, разбира се, защото тя е водещият фактор”, каза Георги Близнашки. Премиерът допълни, че в неговия политически екип има една силна група юристи, които е привлякъл, за да подпомогнат неговата дейност и се надява, че няма да бъдат допуснати никакви изненади.

Попитан как ще гарантира честни избори при едно законодателство, против което самият той се е борил преди няколко месеца, Георги Близнашки отвърна, че критиките са били от гледна точка на по-дългосрочните перспективи, защото все пак “на хоризонта е една голяма реформа на изборното законодателство”.

“От тази гледна точка ще се опитаме да заобиколим подводните камъни, както се казва. (…)
Най-важното е друго – да се даде една нормална обстановка в страната. Затова искам предварително да кажа, че служебното правителство не участва в изборите. То не е страна в изборите. Ние ще създадем нормалните условия, за да могат от политическите партии да водят политическата борба помежду си. И разбира се, ще направим всичко възможно да минимизираме всички онези традиционни нарушения, свързани с изборния процес в нашата страна – купуването на гласове. Не мисля, че можем да го пресечем веднъж и завинаги. Но ще положим огромни усилия да минимализираме това явление и разбира се, ще вземем мерки да не допуснем опорочаване на народния вот. Т.е. казано иначе на разбираем език: никакви костинбродски афери няма да допуснем”, изтъкна премиерът Георги Близнашки. По думите му, този път трябва да имаме един легитимен резултат от изборите, които да се приема от всички и да не се оспорва от никого. “Нужно е след тези избори да имаме едно силно политически правителство, което да си поеме отговорността за тежките реформи, които твърде дълго се отлагаха в нашата страна”, заяви служебният премиер.

Георги Близнашки посъветва хората от левицата да са спокойни – “ние нямаме намерение да разгромим предходните управляващи – за нас е важно да се изясни общата картина, защото както подчертах: наблюдават се кризисни явления в различни сфери на обществения живот и в икономиката, и във финансите, и в здравеопазването, и в екологията – така че по всички тези въпроси ние сме длъжни да установим истинската картина на нещата”.

В края на интервюто си за БНТ служебният премиер Георги Близнашки припомни една мисъл на Петко Каравелов, чиято портрет държи в кабинета си: “С партия се идва на власт, но с партия не се управлява”.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Може би умишлено е пропуснал да припомни и една друга мисъл:”Власт се взима с оръжие и се задържа с писалката”.Ако не е знаел това,жалко че е “виден конституционалист”.Ако е знаел но не я е споменал,значи не се е откъснал от корените си-партията майка на всички партии БКП,колкото и да му се иска да ни убеди,че вече е друг човек.

Leave a Reply

Your email address will not be published.