Близнашки: Работихме енергично и се справихме убедително

Служебният министър-председател Георги Близнашки използва участието си в днешния парламентарен контрол, за да обяви пред репортерите в Народното събрание високата си оценка за свършеното от неговото правителство. То по думите му, е постигнало близо 100 процента изпълнение на ангажиментите си.

Интересното е, че Георги Близнашки направи тази оценка за работата си минути след като лидерът на ДПС Лютви Местан заяви от трибуната в пленарната зала, че Близнашки е най-слабият премиер в цялата българска история.

„Работихме енергично и се справихме убедително с нашите функции и правомощия“, заяви Георги Близнашки. Премиерът отново подчерта успешната организация на парламентарните избори през октомври.

„Заедно с това обаче, решихме редица проблеми, осигурихме добре работеща администрация и заложихме редица инициативи, които ще бъдат предмет на внимание на Народното събрание, ако има воля от страна на новото правителство“, каза Близнашки. Той допълни, че се очаква до края на месец ноември да бъдат възстановени първите спрени плащания от ЕК по ОП „Околна среда“.

„Направихме нещо свръх нашите сили – възстановихме доброто име на България и с всички свои начинания потвърдихме оценката за кабинета като проверопейски. Оценката за служебното правителство не може да бъде друга, освен положителна“, коментира още проф. Георги Близнашки.

В отговор на журналистически въпрос премиерът напомни, че дейността на служебното правителство не може да се свежда единствено до организацията и произвеждането на изборите. „Никой не можеше да предвиди бедствията в страната и техните последици и немалка част от усилията на правителството, особено в началото на неговата работа, бяха посветени на тези проблеми и с цената на извънредни разходи от бюджет, който вече беше изчерпан“, посочи проф. Близнашки. „Предишното правителство си затвори очите и не предвиди дори минимално необходимите средства за справяне с болестта „син език“ по животните, които можеха да спрат тази зараза още в самото начало“, припомни още премиерът по повод критиките към служебния кабинет за извършени от него извънредни разходи.

Очакваме в петък да имаме политическо правителство, избрано от Народното събрание, каза още премиерът. Министър-председателят прогнозира трудни първи месеци на новия кабинет, заради тежките проблеми с дълго отлагани решения. „На практика управлението на кабинета „Орешарски“ беше една загубена година, реформите са крайно необходими и някои от тях ще бъдат болезнени“, коментира проф. Близнашки, който изрази надежда Народното събрание „да се върне към онзи дух на смирение, който демонстрира на първото си учредително заседание“.

Проф. Георги Близнашки заяви подкрепата си за бъдещото управление. „Тази подкрепа е необходима в името на общата ни кауза като нация да разчистим пътя към едно добро бъдеще и към нормален и устойчив ритъм на развитие“, каза премиерът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.