Близнашки прогнозира правителство за годишнината на 10 ноември

Служебният премиер Георги Близнашки прогнозира правителство за годишнината от 10-ти ноември, която нарече историческа дата.

Надяваме се, около 10 ноември, тази историческа дата, свързана с демократичните промени в България, да имаме ново правителство и всички работим в тази посока. Това заяви министър-председателят Георги Близнашки по време на срещата си президента на Република Австрия д-р Хайнц Фишер, когото излезе да посрещне пред входа на Министерски съвет. Премиерът коментира още, че 25 години след началото на прехода страната ни има нужда да се върне към базисните демократични ценности.

В момента ситуацията у нас е относително спокойна, но политическите фактори имат нужда от подкрепа, за да бъде възвърнато доверието на хората, повече от 50 на сто от които не упражниха правото си на глас на парламентарните избори на 5 октомври, посочи премиерът. В обобщение на политическата ситуация Близнашки изтъкна, че общото послание към политиците след изборите е призив за повече смирение и воля за продължаване на неотложните реформи.

Министър-председателят каза още, че служебното правителство е подготвило редица законодателни инициативи, които трябва да дадат силен старт на следващото редовно правителство на страната. Актуализацията на бюджета за тази година, подготвена от служебния кабинет, трябва да бъде първа задача, припомни Близнашки, цитиран от правителствената пресслужба.

Справката с календара показва, че до 10 ноември трудно може да бъде излъчено редовно правителство, освен ако някои процедури не се случат в експресен порядък – буквално сега и веднага. Както е известно, от днес президентът Плевнелиев започва нов кръг консултации с парламентарните партии за съставянето на правителство, които ще завършат на 5 ноември със среща с групата на ГЕРБ. Очаква се именно тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да получи проучвателен мандат за съставяне на правителство.
По Конституция от момента на връчването започва да тече 7-дневен срок, в който кандидатът за министър-председател трябва да занесе на президента списък с имената на министрите, както и структурата на МС.

Между другото, има решение на Конституционния съд, в което е записано, че проучвателният мандат има за цел да установи възможността за формиране на правителство. Освен това там е посочено, че задължението на този, комуто е възложен мандатът да състави правителство, освен буквално трябва да се разбира и в смисъл, “че към този момент се разчита на парламентарна подкрепа за определено правителство, включително и по състав”.

След като получи от носителя на мандата структура и състав на правителството, държавният глава е длъжен да издаде указ и да предложи на Народното събрание избирането му за премиер и гласуване на предложената структура и състав.

Чисто теоретично, ако още на 5 ноември (сряда) – едновременно с връчването на мандата Бойко Борисов даде на президента Плевнелиев свое предложение за правителство, то държавният глава би могъл да издаде съответния указ и правителството да бъде гласувано в следващите два дни – четвъртък и петък, в които Народното събрание има редовни заседания. Следващото редовно заседание на парламента е в сряда, 12 ноември. Което означава, че ако носителят на мандата се възползва от правото си на 7-дневен срок, изборът на правителство ще се случи в дните след 12 ноември.

Снимка: МС

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.