Близнашки: Плевнелиев назначи Христо Иванов, аз му дърпах юздите

Бившият премиер Георги Близнашки, който е професор по Конституционно право в Софийския университет, за пореден път скочи остро срещу съдебната реформа и предлаганите конституционни промени, подготвени от Министерството на правосъдието. В интервю пред Канал 3 Близнашки обяви, че Христо Иванов е некомпетентен, премиерът Бойко Борисов е бил подведен, а хората, които искат да променят Конституцията всъщност искат да яхнат съдебната власт, както преди години се опита да направи Иван Костов.

“Христо Иванов няма един работен ден”, отсече Близнашки по адрес на правосъдния министър. На въпрос на водещата Мая Костадинова – “Ама нали вие го назначихте”, Близнашки отговори: “Не аз, президентът Росен Плевнелиев го назначи. А аз постоянно му дърпах юздите.”

Предлаганите промени в Закона за съдебната власт, Близнашки определи като “реформаторски мечти от времето на Иван Костов”.

Професорът обяви, че идеите главният прокурор да бъде назначаван от парламента означават пълно подчинение на съдебната власт. “Те не са подготвени тези хора. Предлагат безумни неща”, каза Близнашки.

Бившият премиер обясни и как се пишат препоръките от Брюксел.

“Много пъти съм присъствал на такива срещи. Идват едни чиновници, срещат се с нашите и започват да пишат едни препоръки. Те не са професори, в Брюксел няма професори по конституционно право, а бюрократи”, коментира Близнашки.

Той посъветва нашите политици да се съобразяват повече с Венецианската комисия, която настоява за независимост на съдебната власт.

“Ако тези промени в Закона за съдебната власт и съответно промяна в Конституцията се прокарат, съдебната система ще бъде поставена под контрола на силните на деня и това ще доведе до безкомпромисна атака от Съвета на Европа”, прогнозира още бившият премиер.

“Министърът просто не знае, какво прави. В предишния вариант на стратегията нямашe нито явно гласуване във ВСС, нито намаляване на мандата на членовете на ВСС. Те се мотаха шест месеца и накрая родиха това нещо”, каза професорът.

“Аз подкрепям съдебната реформа, но не по този начин. Хубаво е да се познават нещата, а не да се прокарват погрешни идеи.

Това, което искам да кажа е да не се слуша френският посланик – Дьо Кабан. Защото той няма нищо общо с френската правосъдна система. Той се произнася като последна инстанция, което съвсем не влиза в неговите правомощия, не е в неговата компетенция”, заключи Георги Близнашки.

Георги Близнашки припомни, че при писането на сегашната Конституция е ползват активно и френският опит. Самият той е разговарял с часове с професори по конституционно право. Близнашки добави, че е бил положен изключително сериозен труд при написването на основния закон и твърденията, че той е писан на коляно не отговарят на истината.

Бившият премиер обясни, че българските власти са прекалено смутени, слушат чуждите посланици, които от своя страна грубо се намесавт във вътрешните работи.

Близнашки отново обясни мотивите си да е тотален противник на готвените промени.

“Явното гласуване – тази идея е абсолютно неприемлива. Това означава, че хората във ВСС ще са подложени на един непрекъснат натиск. Ще има дисиденти. Ами кой ще може да си позволи да гласува против волята на своя началник”, попита Близнашки.

“Промяната трябва да бъде направена от грамотни хора. Защото 16-ти април беше тържество на глупостта! /б.р. пресконференцията, на която Бойко Борисов и Христо Иванов представиха идеите за конституционни промени/. Ако се се допусне един пробив в конституцията, това ще е фатално”, добави още проф. Близнашки.

Той добави, че предложенията са внесени без никакъв дебат. В момента пък в Министерството на правосъдието брояли критикарите, за да се направи прочистване в редиците в магистратурата.

“Дискусията трябваше да се направи преди да се вземе политическото решение”, отсече Близнашки, след което отново се възпламени по адрес на правосъдния министър.

“Той не е написал нищо през живота си, този човек се самопровъзгласява за реформатор и тръгва да прави стратегия!”.

Близнашки коментира и атаките от страна на Реформаторския блок.

“Радан Кънев ме атакува, че съм скрита лимонка. Разберете, Георги Близнашки е Георги Близнашки. Аз работя за моето отечество и никой не може да ме спре да кажа моето професионално мнение. Георги Близнашки не може да се уплаши от изданията на Иво Прокопиев”, каза още бившият премиер.

“На финала – съдебна реформа – да, но не по този неграмотен начин”, отсече професорът.

Георги Близнашки коментира и нападките към паметника на Цар Самуил. Той каза, че те са напълно неоснователни, а политическото решение за поставянето му е било негово. Според Близнашки паметникът се харесва от хората и ще надмогне дребните подхвърляния и злободневие.

(Източник: kanal3.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.