И Цачева се пита дали промените в Конституцията са възможни

Конституционният модел на ВСС е само част от онова, което считаме за необходимо, че трябва да се промени. Иска ми се дебатът да мине към основната плоскост – дали е възможно обикновено народно събрание да извърши такива промени. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на кръгла маса на тема „Конституционният модел на Висшия съдебен съвет и предложенията за промени”, цитирана от „Фокус“. По думите на Цачева промяна трябва да има, но е ясно, че трябва се да чуе мнението на възможно най-широк кръг специалисти, за да може дебата в парламента да удовлетвори хората, които са максимално свързани с този процес. Според председателката на парламента предлаганите промени в основния закон са една малка част от промените в съдебната власт, които трябва да бъдат завършени.

„След срещи с всякакви партньори получавам въпроса – какво се случва със съдебната система. Защото тя е част от доброто привличане на инвестиции“, допълни Цачева и коментира, че само нещата, които се правят за привличането на инвестиции не са достатъчни, защото когато няма сигурност заради една съдебна система, няма сигурност и в инвеститорите.

Идеите за промени във ВСС нямат нищо общо със стратегията одобрена от Народното събрание за съдебна реформа. Скъсяването на мандата на ВСС влиза в противоречие с решение на Конституционния съд. Ако приемем и скъсяването на мандата и отпадането на тайното гласуване трябва да се сбогуваме с независимостта на съдебната система. Това коментира проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право, по време на дискусията. В момента бившият служебен премиер е съветник на ДПС по внесените в парламента промени в Конституцията. Според Близнашки скъсяването на мандата означава всяко Народно събрание да си избира свой ВСС, което значи непрекъснати кадрови промени.

Това не трябва да се допуска, апелира проф. Близнашки. Той е на мнение, че съдиите и магистратите трябва да останат извън политиката, а гражданите трябва да имат достъп до Конституционния съд.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.